Sylvia en Xavier starten met Vismarkt Harlekijn in Zwevegem

Sylvia Demeyer en Xavier Callewier opendenVismarkt De Harlekijn. (foto GJZ)©Geert Vanhessche
Sylvia Demeyer en Xavier Callewier opendenVismarkt De Harlekijn. (foto GJZ)©Geert Vanhessche
Redactie KW

ZWEVEGEM – Er is opnieuw een viswinkel in Zwevegem. Xavier Callewier en Sylvia Demeyer zagen in deze moeilijke coronatijd een opportuniteit om een feestzaaltje van hun bistro in Zwevegem-Knokke om te bouwen tot een ruimte waar verse vis en visgerechten te koop zijn.

Zowel Xavier als zijn echtgenote Sylvia zijn al zo’n 30 jaar actief in de horeca. Momenteel runnen ze in Zwevegem Bistro Theofiel met als specialiteit grillades, en Bistro De Harlekijn gekend voor z’n lunches. In Avelgem baten ze Bistro Paviljoen uit met daarbij ook hotel ‘Bed en Tafel’, een cosy hotelletje gelegen aan een oude Scheldearm in de mooie Scheldemeersen.

Net als voor iedereen in de horeca was het afgelopen jaar voor het koppel een rampjaar. “Ons hotel mag open maar het is niet rendabel. Onze klanten bestaan vooral uit fietstoeristen of wandaars die de Vlaamse Ardennen verkennen om daarna lekker te tafelen in onze bistro. Maar door het wegvallen van die beleving, zijn er ook geen boekingen.”, vertelt Xavier. Men heeft ook take-away geprobeerd, maar een succes werd het niet.

Volgens Xavier komen er nog moeilijke tijden aan voor de mensen uit de horeca. “Horeca Vlaanderen doet zijn best om te onderhandelen om onze sector te laten overleven. Zo werden premies verkregen zoals het overbruggingsrecht en het Vlaams beschermingsmechanisme maar ik denk dat dit voor weinig zaken voldoende is. Ook wij kunnen in geen van onze zaken onze vaste kosten betalen. Wel kan men soms extra betaaltijd bekomen maar uitstel is geen afstel. De rekening komt toch. Dit zal voor veel horecazaken heel moeilijk worden.”

Viswinkel

Een en ander zette het tweetal aan het denken over wat men zou kunnen doen dat dicht aanleunt bij de horeca maar die kan openblijven in deze coronatijd. “We begonnen in het pand van de oude viswinkel in het centrum van Avelgem, opnieuw een viswinkel met allerlei traiteurgerechten. Omdat we daar centraler gelegen zijn, werd dit een groter succes dan onze take-away.”

De winkel in Avelgem trok echter ook Zwevegemse klanten. “Heel vaak hoorden we dat het spijtig was dat er in Zwevegem geen viswinkel meer was. Zo werd Vismarkt Harlekijn geboren in Zwevegem Knokke. Het moet zowat 20 jaar geleden zijn dat er nog een viswinkel was in Zwevegem. Het is ook gemakkelijk bereikbaar vanuit de deelgemeenten door de centrale ligging van het gehucht Knokke.”, vertelt Sylvia.

Bij bistro Harlekijn was er een zaaltje voor feestjes maar deze werd niet zo vaak gebruikt. Het werd nu omgebouwd tot viswinkel. De keuken was er toch en zo moest men enkel de winkel inrichten.

“We hebben acht meter toonbank. De klanten mogen dagelijks een groot gamma verse vis en vistraiteurgerechten verwachten. Ook wat wijntjes en andere lekkere dingen om van een gezellige lekkere maaltijd thuis in zijn bubbel te genieten. Als de horecazaken terug open mogen, zullen we ons dan in Bistro De Harlekijn specialiseren op vis en schaaldiergerechten.”

Personeel

Nu hebben Xavier en Sylvia de handen vol met de twee winkels maar als de horeca terug open mag, zullen ze handen te kort hebben om de bistro’s te doen draaien. “Wie zich geroepen voelt om als kok, keukenhulp of winkelbediende ons team te versterken, mag ons altijd contacteren.”, zegt Xavier.

Vismarkt Harlekijn is gelegen in de Avelgemstraat 236 in Zwevegem. Telefonisch zijn ze te bereiken via 0493 33 44 60 en per mail op vismarktharlekijn@outlook.com.

Op dinsdag en woensdag is de winkel gesloten en op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn ze open van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur. Op zondag is men open van 10 tot 13 uur en op maandag van 9 tot 13 uur.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.