Overleg tussen vakbonden en justitie levert niets op: “Geen reden om staking gevangenissen te stoppen”

Ook in de gevangenis van Brugge wordt gestaakt. © BELGA/BRUNO FAHY

Er is vooralsnog geen reden om de staking in de gevangenissen te stoppen. Dat zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond na overleg met justitie. Ook de christelijke vakbond laat weten dat de stakingsactie wordt voortgezet.

Donderdag vond opnieuw overleg plaats tussen de cipiersbonden en het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). Beide partijen zoeken een uitweg uit het sociaal conflict dat bezig is. Er wordt sinds maandagavond voor onbepaalde duur gestaakt in de Belgische gevangenissen.

Pauzeknop

Volgens de vakbondsman weigert de minister “op de pauzeknop te duwen” voor de kortere straffen. De vakbonden vragen dat die uitvoering van dergelijke kortere straffen on hold wordt gezet, om de overbevolking in de gevangenissen te helpen oplossen.

“Als de minister niet op de pauzeknop wil duwen, dan is er ook geen enkele reden voor het personeel om op de pauzeknop te duwen.”

Forensische psychiatrisch centra

Dat zegt ook Frank Conings, secretaris voor ACV Openbare Diensten. “Het overleg over de overbevolking was een maat voor niks. Er zijn geen bijkomende maatregelen aangekondigd.” De stakingsactie wordt dan ook voortgezet, aldus de ACV-secretaris. In welke vorm dat zal gebeuren, wordt eerstdaags beslist.

Naast overleg met het kabinet-Van Tigchelt was er ook overleg met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de plaatsing van geïnterneerden in forensische psychiatrisch centra (FPC). Volgens Conings is afgesproken dat op korte termijn 250 geïnterneerden plaats kunnen krijgen in die centra. “Dat is een stap vooruit”, erkent de vakbondsman. “Maar het blijft een druppel op een hete plaat”.

Overbevolking

De vakbonden kaarten al jaren de overbevolking en het personeelstekort aan. De dagenlange foltering van een gedetineerde in het arresthuis van Antwerpen drie weken geleden zetten het conflict nog eens op scherp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier