Meer dan zes op de tien trams en bussen van De Lijn rijden uit in West-Vlaanderen
Bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn rijden gemiddeld genomen zes op de tien trams en bussen uit. Dat laat een woordvoerder dinsdagochtend weten.
Per provincie varieert dat cijfer echter lichtjes. Zo rijdt in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant 65 procent. In Limburg gaat het om 60 procent en in Antwerpen om 55 procent. De zwaarst getroffen provincie is Oost-Vlaanderen, waar de helft van de bussen en trams uitrijdt.
Wat de kusttram betreft, rijdt driekwart uit. In Gent gaat het om 55 procent, in Antwerpen om de helft.
De Lijn raadt iedereen aan om vooraf de website en de app te consulteren. Alle bussen en trams die uitrijden, staan daarop vermeld.
Alternatieve treindienst rijdt zoals voorzien
“De alternatieve treindienst loopt zoals gepland”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman dinsdag. Dat betekent dat in totaal een kwart van de treinen rijdt. Zo rijdt één op de drie IC-treinen tussen de grote steden. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet. En in de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein.
De treinen die rijden, staan aangeduid in de reisplanner van de NMBS. “Dus wie vandaag nog een trein moet nemen, raden we aan vooraf onze reisplanner te raadplegen om te weten welke treinen er rijden op zijn of haar traject”, aldus Temmerman.
Er is dinsdag ook geen treinverkeer mogelijk tussen België en Duitsland, tussen België en Maastricht en tussen België en Luxemburg, zo was eerder aangekondigd. De IC Nederland, Eurostar en TGV Inoui zouden wel zoals gepland moeten rijden, net als de Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.
De staking bij het spoor duurt tot dinsdag om 22.00 uur. Woensdagochtend zou het treinverkeer weer volledig normaal moeten verlopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier