In de Belgische gevangenissen gaat donderdag vanaf 22 uur een 24 urenstaking van start. Het personeel legt het werk neer om de overbevolking en de veiligheidstoestand in de gevangenissen aan te kaarten. Zowel aan Nederlandstalige als aan Franstalige kant is de bereidheid om te staken groot.
De gevangenisvakbonden dienden op 2 maart een stakingsaanzegging in. Vorige week maandag was er overleg tussen de vakbonden en het kabinet van de minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD), maar de voorgestelde maatregelen vingen bot bij de achterban van de vakbonden. Daarom kondigden ze vorige week vrijdag in gezamenlijk front aan het werk 24 uur neer te leggen vanaf 14 maart 22 uur.
Verlengd penitentiair verlof
Een van de voorstellen was om het verlengd penitentiair verlof, zoals dat in het verleden toegekend werd om de overbevolking aan te pakken, uit te breiden voor de veroordeelden tot maximaal tien jaar die al een succesvol verlof hebben gehad, waarbij ze afwisselend een maand in penitentiair verlof gaan en een maand in de gevangenis doorbrengen. Gedetineerden veroordeeld voor terrorisme- en zedenfeiten zijn uitgesloten.
Maar volgens de vakbonden was het voorstel onvoldoende als oplossing voor de overbevolking en zou het leiden tot bijkomende werkdruk. Zo komt er bij penitentiair verlof heel wat kijken qua voorbereiding, registratie en opslag van persoonlijke spullen, redeneren de bonden. Volgens de vakbonden zijn ook oplossingen op lange termijn nodig.
Elektronisch toezicht
De overbevolking leidde ertoe dat personeel de afgelopen week al in tien gevangenissen weigerde om nog nieuwe gedetineerden op te nemen. De bonden willen het bevolkingscijfer onmiddellijk zien zakken richting de 10.700 gedetineerden. Momenteel zitten er net iets meer dan 12.000 mensen in de Belgische gevangenissen.
Volgens het vakbondsfront moet men inzetten op elektronisch toezicht en bijkomende plaatsen in de reguliere psychiatrie. Op die manier zou er een betere doorstroming volgen van geïnterneerden in de forensische zorginstellingen.
Marginale werkomstandigheden
Eerder deze week legden de cipiers van de gevangenis van Antwerpen voor 24 uur het werk neer. Ook in de hulpgevangenis van Leuven was er deze week al een 24 urenstaking.
En woensdag raakte bekend dat in Antwerpen een gedetineerde zwaargewond raakte nadat hij dagenlang in zijn cel werd mishandeld door medegedetineerden. Volgens de bonden kan dat soort van zwaar geweld ontstaan door de “marginale werkomstandigheden” voor het personeel en de overbevolking in de gevangenis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier