Nog tot eind deze week probeert de dienst economie van Stad Kortrijk te achterhalen hoe het nu écht gaat met de ondernemers in de stad. “En vooral waar we het best kunnen helpen”, aldus Arne Vandendriessche (Team Burgemeester), schepen van Economie. Hij roept alle handelaars op om de bevraging in te vullen.
Op amper drie dagen tijd werd de enquête die Stad Kortrijk verstuurde naar meer dan 500 horecazaken en detailhandels, al 167 keer ingevuld. Doel van de bevraging is om erachter te komen hoe het gesteld is met hun financiële en mentale toestand. Met andere woorden, zien ze het nog zitten?
Eerste stap
De enquête is voor Stad Kortrijk de eerste voorzichtige stap in de richting van het heropenen van de horeca. “Nu het einde van de crisis in zicht is, willen we polsen naar de situatie van onze handelaars. Hoe meer handelaars de enquête invullen, hoe beter. Dit kan eventueel zelfs anoniem”, aldus schepen Vandendriessche.
“We polsen naar hun financiële toestand, maar ook naar hun psychische welzijn. We laten ook de mogelijkheid om een afspraak te boeken met de dienst Economie.”
Zorgwekkende resultaten
Echte resultaten zijn er nog niet, de enquête staat immers nog open tot en met vrijdag, maar de eerste signalen zijn volgens de schepen zorgwekkend. “Uit mijn recente vergadering met Unizo Kortrijk bleek al dat een op twee ondernemingen met personeel en een op drie zonder personeel in de problemen zitten. En dat gaat dan enkel over zaken die gezond waren voor de crisis. In de eerste antwoorden op de enquête zien we dat bevestigd.”
“Op basis van die resultaten zullen we zeker kijken waar we als stad kunnen helpen. We zijn natuurlijk beperkt in middelen. Maar meten is weten. Wat we exact kunnen doen zal nog moeten blijken, maar nu al informeren we handelaars zoveel mogelijk over de middelen die andere overheden uittrekken.”
Enkel gezonde bedrijven
De schepen benadrukt wel dat de steun beperkt zal blijven tot bedrijven die voor de start van de coronacrisis nog gezond waren. “We maken daar echt een onderscheid in. Het is niet de bedoeling dat we bedrijven die voor de crisis al structureel faalden gaan redden”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier