Roeselare: “Brexit verandert nog niets”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Brecht Callant verkoopt al sinds jaar en dag Britse wagens en onderdelen van Britse wagens. Toch is men bij Autohandel Callant niet ongerust als het over de Brexit gaat. Voorlopig ziet men op korte termijn zelfs enkele opportuniteiten.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier Brexit.

“Ik zit al van kindsaf in de verkoop van Britse wagens omdat mijn pa ermee is gestart. Ik ben zelf al meer dan 20 jaar actief als onafhankelijk verdeler van Jaguar en Land Rover”, vertelt de bijna 45-jarige Brecht Callant.

“Toen de Brexit verleden jaar goedgekeurd werd, heb ik dat uiteraard met meer dan gewone belangstelling gevolgd. Wij kopen immers zeer regelmatig wisselstukken in Groot-Brittannië en ook beschadigde wagens voor onderdelen. We waren zeer nieuwsgierig welke gevolgen de Brexit voor ons zou hebben.”

“Ongerust? Neen, dat zou ik niet zeggen. Ik verwacht uiteindelijk ook niet dat er heel veel zal veranderen voor ons.”

“Men zal de commerciële betrekkingen tussen Europa en Groot-Brittannië niet opblazen of veel moeilijker maken voor één partner. Noch Europa noch Groot-Brittannië zouden daar baat bij hebben.”

Geen vertragingen

“Het kan natuurlijk wel dat de invoerrechten iets zullen opslaan maar dat zal niet wereldschokkend zijn. Ook de leveringstermijn zal wellicht niet veranderen. We halen zelf veel wisselstukken op en zullen wel geen noemenswaardige vertragingen aan de grens oplopen en we verwachten dat ook niet van de goederen die men zal opsturen naar ons.”

Zwakkere pond

“Een gevolg van de Brexit op korte termijn en misschien ook op middellange termijn is het feit dat de Britse pond zwakker is geworden. Daardoor wordt het voor ons goedkoper om wisselstukken aan te kopen. En onrechtstreeks komt dat onze klanten ten goede, ja. Dus dat is een opportuniteit voor ons en voorlopig hebben we eerder voor- dan nadelen van de Brexit. Maar of dat ook zo zal blijven als de Brexit werkelijk een feit zal zijn, durf ik niet zeggen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.