Poperingse hopboeren kweken steeds meer aromatische hop voor streekbieren

Redactie KW

Dat bleek tijdens de jaarlijkse Hopprijskamp van donderdag in het Nationaal Hopmuseum in Poperinge.

In Poperinge zijn nog 18 hopboeren actief. Samen beheren ze een areaal van 150 hectare. Voor de hopkeuring werden 84 stalen aangeboden, die te zien zijn in het Hopmuseum. Volgens de keurders was de kwaliteit van de hop dit jaar goed, maar door de speciale weersomstandigheden van de jongste maanden was de opbrengst iets lager dan de vorige jaren.

De keurders stelden vast dat er steeds meer aromatische hop gekweekt wordt. Deze variëteit wordt steeds meer gevraagd door de brouwerijen, vooral om streekbieren mee te vervaardigen. De bittere hopsoorten worden eerder gebruikt voor het brouwen van pils op grote schaal. De Poperingse hopboeren verkopen hun hop dan ook meer en meer rechtstreeks aan kleinere, lokale brouwerijen in West-Vlaanderen.

(AHP – Foto MD)