Een netwerk van slimme camera’s gaat deze zomer op de dijken en in de centra van onze kustgemeenten de drukte in kaart brengen. Die gegevens moeten de overheden helpen een maximale spreiding te garanderen in de strijd tegen het coronavirus. Citymesh, het bedrijf dat de opdracht kreeg, is nu al begonnen met het plaatsen van de sensoren. Dat is nodig, want de deadline is 28 juni.
Tegen 28 juni zal de kust uitgerust zijn met een systeem die tot op de kop het aantal mensen kan tellen. Het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer gunde dinsdagavond een contract aan Citymesh. Vanaf woensdag ging het Oostkamp bedrijf al aan de slag om de kust van de sensoren te voorzien. “De deadline is scherp, maar voor het bestek hebben we al ons huiswerk gemaakt zodat we nu zeer snel kunnen schakelen”, zegt Mitch De Geest, ceo van Citymesh.
“Met verschillende teams hangen we het systeem op. Het gaat over bakjes van 10 bij 20 centimeter, de grootte van melkdozen, waardoor de camera’s ook kunnen werken als sensoren”, legt hij uit. “Per sensor worden twee à drie virtuele lijnen uitgezet en het systeem analyseert elke seconde wanneer er iemand over die strepen wandelt: +1 of -1, afhankelijk van welke richting de persoon uitgaat. Zo krijgen we een heel detaillistisch druktebeeld van een bepaald gebied.”
Geen privacyprobleem
Het systeem kan tot op één persoon na bepalen hoeveel mensen er in een bepaald gebied zijn, of ze voldoende afstand houden en zelfs of die personen een mondmasker dragen. “Er komt geen menselijke handeling meer aan te pas, alles gebeurt volledig automatisch via machine learning en artificiële intelligentie. De gegevens kunnen op een computer bekeken worden, maar de beelden niet. Het systeem herkent geen mensen, wel stokjes met armen en benen. Privacygewijs is er dus geen enkel probleem, omdat de beelden ook niet worden doorgestuurd of opgeslagen.”
“In de eerste fase zullen we 100 zulke bakjes in de kustgemeenten hangen. Als we een goeie druktemeting willen doen, hebben we er een twintigtal nodig per stad. We denken dat we snel aan een 200 à 250-tal bakjes zullen uitkomen.”
Safe-shopping
Het inventieve systeem waarmee toeristen straks aan de kust gevolgd zullen worden, is nu al actief in Roeselare. Van bij de start toonde Roeselare interesse in het proefproject van het Oostkampse bedrijf en installeerde als eerste stad van het land het systeem. “Er wordt gesproken over fun-shopping, run-shopping maar ik denk dat nu vooral safe-shopping nodig is”, reageert burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Ik denk dat we zo onze handelaars nu vooral kunnen steunen door het zorgen voor een veilige buurt. We installeerden hygiënesluizen waarbij de mensen aan de in- en uitgang van de belangrijkste winkelstraten hun handen kunnen ontsmetten, en via die weg kwamen we in contact met Citymesh en hun project van crowd control. Dat lijkt ons zeer nuttig bij deze corona-exit.”
In Roeselare wordt de data in de gaten gehouden door de dienst economie van de stad en de politie. Het systeem geeft ook met een kleurencode aan rood (veel te druk), oranje (druk) en groen (alles in orde) wat de situatie in de straat is. “Hoewel we nog maar in de testfase zitten, zijn we op dit moment heel tevreden over het systeem. Hierdoor kunnen we de stewards in de winkelstraten beter begeleiden en eventueel straten afsluiten, mocht het te druk worden. Wat ons nu al opvalt: hoe meer mensen op straat, hoe beter de regels worden nageleefd. Wanneer er weinig mensen zijn, wordt er snel al eens tegen de richting gelopen. Er is toch een vorm van groepsdruk en -controle.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier