“Overheid pest ondernemers”: Unizo niet te spreken over cashverplichting voor handelaars
Zelfstandigenorganisatie Unizo reageert “teleurgesteld” op de cashverplichting die donderdagavond werd goedgekeurd in de Kamer. “De overheid wil een probleem oplossen dat er geen is en pest met deze maatregel de kleine minderheid van de ondernemers die volledig digitaal werkt”, vindt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
De plenaire vergadering van de Kamer stemde donderdag zonder tegenstemmen in met een wetsontwerp van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne dat ondernemers dwingt om cashbetalingen te aanvaarden.
Sancties
In 2022 voerde de Kamer een verplichting in om minstens één elektronische betaalvorm aan te bieden. Cash was in principe al een wettelijk betaalmiddel, maar omdat dat berustte op Europese rechtspraak en niet verankerd was in de Belgische wet, kon de economische inspectie niet optreden tegen inbreuken. Dat zal voortaan wel kunnen.
Ondernemers die twee keer worden betrapt op het niet aanvaarden van cash geld, kunnen een sanctie krijgen. De cashverplichting is enkel van toepassing voor transacties waarbij zowel koper als verkoper fysiek aanwezig zijn. Voor automaten is er dus een uitzondering
Ook overheidsdiensten
Een pestmaatregel, oordeelt Unizo. “De 6 procent van de ondernemers die nu cashloos werkt, omdat hun klanten simpelweg geen cash vragen, moet zich aanpassen. Weeral extra regelgeving die geld en tijd kost, terwijl het voor de betrokkenen perfect verliep zonder cash”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.
De zelfstandigenorganistie benadrukt dat ook de overheidsdiensten nu cash moeten aanvaarden. Ook dat maakt deel uit van het goedgekeurde wetsontwerp. “Ik denk dat de federale parlementsleden de gevolgen van deze verplichting volledig verkeerd hebben ingeschat. We nemen er gif op in dat handelaars controles en sancties zullen krijgen, we mogen maar hopen dat hetzelfde geldt voor de overheidsdiensten”, aldus Van Assche.
Testaankoop
Testaankoop is wel tevreden over de hervorming. De consumentenorganisatie ijvert al jaren voor een verplichting om cash te aanvaarden, omdat consumenten soms baar geld verkiezen om privacyredenen, of omdat ze geen toegang hebben tot elektronische betaalmiddelen. Testaankoop wijst erop dat handelaars cash nog altijd mogen weigeren als een aangeboden bankbiljet veel meer waarde heeft dan het te betalen bedrag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier