De vakbonden organiseren op maandag 29 maart een nationale actiedag naar aanleiding van het afspringen van de loononderhandelingen. Ook in de regio Ieper wordt er actie gevoerd. Bij Ysco blijven zodanig veel werknemers thuis dat het bedrijf helemaal sluit.
Vakbonden ACV en ABVV houden een nationale actiedag op maandag 29 maart. Dat heeft alvast grote gevolgen voor ijsjesproducent Ysco is Langemark. Bart Labeeuw van ACV Voeding en Diensten bevestigt alvast dat de fabriek in Langemark dicht gaat. Of er ook in andere bedrijven een grote stakingsbereidheid is, kan coördinator Jeroen Pollet van ACV niet zeggen. “Het is zeer moeilijk om daar een overzicht van te geven. We zullen het moment zelf moeten zien welke bedrijven zullen kunnen blijven draaien en welke zullen moeten sluiten”, zegt Jeroen Pollet.
Geen piketten
“Normaalgezien zal er bij mijn weten in de regio Ieper geen stakingspiketten opgezet. In de meeste bedrijven is er gewoon een oproep gedaan om thuis te blijven. Er is vorig week vooral gesensibiliseerd door middel van een Loonkrant, met heel wat informatie over de reden waarom het sociaal overleg mislukt is. Er zijn ook kernbedrijven van ons die aangegeven hebben dat ze niet zullen oproepen om te staken, maar dat ze gewoon verder zullen sensibiliseren. Het is ook niet de bedoeling om werkwilligen tegen te houden. 29 maart is geen officiële stakingsdag”, vervolgt Jeroen Pollet. “Het is een actiedag met staking. Dat wil zeggen dat er acties, vooral sensibiliseringsacties, zullen gevoerd en dat wie wil, kan staken. Maar het staat of valt niet met het platleggen van bedrijven. Gezien de omstandigheden, met mensen die thuiswerken, is het ook niet evident om stakingen te organiseren.”
Loonstijging van maximum 0,4%
Vorige maand was er al eens een actiedag. Sindsdien is er nog niet veel vooruitgang geboekt in het loonoverleg. “Elke tien jaar zijn er onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord”, legt Jeroen Pollet uit. “In dat akkoord wordt bepaald wat de maximum loonstijging kan zijn in de komende twee jaar. Er is nu bepaald dat dat maximum voor de komende twee jaar een loonstijging van 0,4% mag zijn. Dus in principe mag er niet meer dan over die 0,4% onderhandeld worden.”
“Als vakbonden begrijpen we dat er heel wat sectoren in crisis zijn, waar we die 0,4% zelfs niet zullen kunnen halen. Dat is altijd zo. Er zijn echter ook sectoren die de voorbije jaren héél goed gedraaid hebben, die héél grote winsten maakten. Dat in die sectoren die 0,4% wordt aangehouden, vinden wij niet rechtvaardig. Maar werkgevers verschuilen zich achter die loonwet om er niet van af te wijken. De regering heeft wel gezegd dat als de sociale partners samen tot een akkoord komen, dat er wel afwijkingen mogelijk zijn. Zo is het vastgelopen.”
Landingsbanen
“Het gaat niet alleen om de loonmarge. Ook over anders thema’s loopt het overleg vast. Denk maar aan de regeling rond landingsbanen, dus over mensen die verminderen van uren op het einde van hun loopbaan. Die CAO zijn afgelopen in 2021. Voor 55-plussers die willen in een landingsbaan stappen zijn er momenteel dus geen mogelijkheden”, besluit Jeroen Pollet.
“Onbegrijpelijk en onverantwoord”
Bij de werkgeversorganisaties is er niet veel begrip voor de actiedag. “Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “We roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan. Dit is echt onbegrijpelijk en onverantwoord. Een staking zal opnieuw zwaar aankomen bij alle ondernemingen die het nu al een jaar bijzonder moeilijk hebben. Iedereen voelt aan dat dit het slechtst denkbare moment is om onze economie nog een extra klap te geven. En ook onze internationale concurrentiepositie en reputatie zullen lijden onder een staking.”
Extra waakzaam zijn
Voka West-Vlaanderen heeft de burgemeesters en politie gevraagd om extra waakzaam te zijn voor niet toegelaten stakingsacties zoals het blokkeren van bedrijven en toegangswegen of het verhinderen dat werkwilligen aan de slag gaan. “De burgemeesters moeten hun politionele bevoegdheden aanwenden om zulke acties meteen te laten ophouden en zeker al in deze coronatijden. Alle sectoren moeten absoluut gevrijwaard blijven. We hebben alle handen nodig om uit deze crisis te geraken. Tegenwerking is niet uit te leggen”, besluit Bert Mons. (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier