Nieuw wijndomein in Nieuwkerke: Cense de l’Alouette
Op de Open Wijngaardfeesten van begin juli kan je proeven van de eerste wijn van het wijndomein Cense de l’Alouette uit de Naaikorfstraat in Nieuwkerke. Wijnbouwer Jan Staelens presenteert er zijn witte wijn op basis van de chardonnaydruif. “Er is de cuvée gerijpt op inox vaten en die op eiken vaten. De commentaren van de proevers zullen deels bepalen wat er uiteindelijk definitief gebotteld zal worden.”
Vier jaar geleden plantte Dadizelenaar en CEO van het cinemacomplex Imagix Jan Staelens (57) de eerste druivenstokken in Nieuwkerke. “Eerder was ik bescheiden gestart in de achtertuin van mijn vakantiewoning Tilia in Kemmel. Ondertussen bouw ik mijn wijndomein verder uit in Nieuwkerke, onder de naam Cense de l’Alouette. De oude benaming van dit gebied verwijst naar een boerderij ( cense ) en de leeuwerik ( alouette ).”
Degustatieruimte en belevingsmuseum
Op het domein werden ondertussen 4.200 druivenstokken aangeplant. De wijnboer koos voor verschillende rassen. Met de pinot noir en de chardonnay koos hij voor de klassieke rassen. Pinot meunier koos hij met het oog op de mousserende wijn. Verder werden ook Auxerrois en Syrah aangeplant. “Ook rode wijn wil ik aan mijn assortiment toevoegen.”
Nu de druivenstokken zo goed als voldoende vruchten dragen beginnen ook de plannen te groeien voor de definitieve opstart van het wijndomein. “ Het is mijn dochter Jolien die samen met haar man Sebastian Braet hier op het domein zal komen wonen. Sebastian wordt ook meteen wijnboer. De bouw van de woning start deze zomer. Aanpalend voorzien we ook een degustatieruimte en een wijnkelder van 300 vierkante meter. We willen de wijn ook kaderen door een belevingsmuseum op het domein in te richten. Er is de rijkheid van de ondergrond net als de smaak van de wijn die bekomen wordt door de keuze van het materiaal om te gisten.”
Vintage Heuvelland
Ondertussen is het logo voor de flessen wijn klaar. “Het wordt een leeuwerik die de vleugels uitslaat, waarbij de kleuren verwijzen naar de ondergrond waar de druiven geplant worden.” Het wijndomein van Jan Staelens is pal op het zuiden gericht en dat is niet alleen bepalend voor de kwaliteit van de wijn. “Het is ook een zegen om hier te werken. De vergezichten zijn adembenemend mooi en doen de soms wel zware intensieve arbeid zo vergeten.”
Jan Staelens volgt de wijnbouw in Heuvelland al een tijdje op voet en werd recent aangeduid als penningmeester van Vintage Heuvelland, de vereniging die alle wijnbouwers samenbrengt. “ Met ons vernieuwd bestuur zullen we straks ook nieuwe accenten leggen .”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier