Nationale staking zorgt voor beperkte hinder in West-Vlaanderen
In de provincie West-Vlaanderen zorgt de nationale staking voor beperkte hinder. In enkele grote bedrijven staakt het personeel wel. Ook in Oostende wordt bij verschillende instellingen gestaakt. Brugge en Kortrijk ondervinden geen hinder.
In West-Vlaanderen is slechts beperkte hinder te zien tijdens de nationale stakingsdag. Zowel in de haven van Zeebrugge als bij de luchthaven van Oostende wordt niet gestaakt. In enkele bedrijven, zoals onder meer ijsfabrikant Ysco in Langemark en Avoko in Poperinge staakt wel een groot deel van het personeel.
Ook in de grote steden in West-Vlaanderen zien we weinig van de actie. Zowel in Kortrijk als in Brugge zijn er bij de steden geen problemen op vlak van dienstverlening. “Er is aan ons stadspersoneel massaal gevraagd om van thuis uit te werken, dus wij merken weinig van de nationale staking”, aldus burgemeester Dirk De fauw van Brugge.
Ook de afvalophaling gaat gewoon door. In Oostende zijn wel enkele kinderdagverblijven en vier plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang gesloten. Ook gaat de afvalophaling door IVOO maandag niet door. Op woensdag 31 maart is een vervangingsophaling voorzien.
Alternatieve actie
Volgens ABVV West-Vlaanderen is de stakingsdag verlopen met respect voor de coronaregels. Werknemers werden vooraf opgeroepen om thuis te blijven en zo de staking te steunen, zodat ‘klassieke’ stakingsposten en het afzetten van industrieterreinen niet moest worden georganiseerd.
De volgende dagen zal duidelijk worden hoeveel werknemers hebben deelgenomen aan de staking. ABVV West-Vlaanderen verwacht dat het aantal stakers ondanks corona op het niveau van vergelijkbare stakingsdagen zal liggen.
ABVV organiseerde verder ook een alternatieve actie. Daarbij zijn maandag foto’s genomen op negen herkenbare locaties in West-Vlaanderen van een levensgroot weefdoek met een verwijzing naar het IPA-dossier. De beelden worden bijeengebracht aan het ABVV-gebouw in Roeselare.
Openbaar vervoer
Ook maandagnamiddag heeft de nationale vakbondsstaking nog veel impact op het openbaar vervoer van De Lijn. Volgens de openbaarvervoermaatschappij rijdt in Vlaanderen gemiddeld een kwart van de bussen en trams. In het stedelijke gebied in West-Vlaanderen rijdt ongeveer een derde. Bij het streekvervoer zijn dat zes op de tien bussen. Aan de kust rijdt ongeveer de helft van de kusttrams. Naar verwachting zal deze situatie tijdens de avondspits aanhouden, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier