Na sterke start op Krottegem nu zaterdag eerste markt in Beveren: “En er komt ook een kippenkraam”

Er wordt alvast tevreden teruggeblikt op de eerste markt in Krottegem. (foto vadu)
Wouter Vander Stricht

Vorige zaterdag bleek de eerste zaterdagmarkt op Krottegem een schot in de roos. Komende zaterdag is het de beurt aan Beveren. “De markt is groeiende en bij ons in Beveren zal er ook al een kippenkraam staan”, licht Filip Lievens toe.

Naast de dinsdagmarkt is er in Roeselare voortaan ook altijd een zaterdagmarkt, alternerend in Krottegem en Beveren. In Krottegem mochten ze de spits afbijten. “En we zijn zeer tevreden”, klinkt het bij Frank Wauters van de Krottegemse Ransels. “Het kwam misschien iets trager op gang, maar dat is allicht omdat het zaterdag is. Maar in de late voormiddag was het volle bak, het viskraam was volledig uitverkocht. En ook de andere handelaars waren tevreden. Ik hoorde de man van bakkerijkraam naar collega’s bellen dat het een van zijn beste markten was geweest”, zegt Frank, die voorlopig ook als plaatsmeester optreedt. “Maar gezien ik ook mijn café (Breda, Viva La Vie, red.) moet openhouden, zoek ik op termijn een vervanger.”

“Stad faciliteert waar nodig, maar de organisatie ligt bij de twee vzw’s”

Ook Filip Lievens (voorzitter Bevers Komitee) is kroegbaas, hij runt ’t Bourgondisch Kruis pal tegenover de kerk. Achter de kerk, op het Heilig Kruisplein vindt straks de eerste Beverse markt plaats. Met Johan Vanclooster hebben ze ook eigen plaatsmeester. “We kijken uit naar onze eerste markt. Het is groeiend, in vergelijking met vorig weekend komen er nu normaal ook nog enkele kramen bij, waaronder eentje met kip aan ’t spit. We zijn er alvast klaar voor.”

De twee markten worden dus gedragen door de burgers uit Krottegem en Beveren, stad faciliteert waar nodig. Matthias Defour, beleidsmedewerker Wijken en Participatie juicht dit burgerinitiatief toe. “De markt uit Krottegem is ontstaan uit de Burgerbegroting. Uit een daaraan gekoppelde bevraging bleek de vraag naar een markt groot. In eerste instantie werd gedacht aan een maandelijkse markt, maar daarvoor is het niet evident om marktkramers te vinden. Terwijl het traject lopende was, kwam vanuit Beveren ook de vraag naar een markt. Ook vanuit de bevolking zelf, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Onze stadsdiensten ondersteunden het initiatief met de aanwezige knowhow, want bij deze markt komt wel wat kijken: van de inname van openbaar domein tot het begeleiden van initiatiefnemers door wijkwerkers. Concreet komt het er op neer dat op marktdagen de helft van het plein wordt afgezet, de andere helft kan nog gebruikt worden om te parkeren. ”

Stad Roeselare ondersteunt ook financieel. “Voor een periode van drie jaar krijgen beide markten elk 15.000 euro, dus drie schijven van 5.000 euro. Ook het elektriciteitsgebruik is op rekening van de stad en de parkeerverboden worden voorzien. Maar verder heeft de stad geen organiserende rol. Van het plaatsen van de standen tot het opkuisen, dat ligt in handen van de lokale initiatiefnemers. De twee vzw’s (Krottegemse Ransels en Bevers Komitee, red.) kunnen de financiële ondersteuning onder meer ook aanwenden voor de communicatie.”

Rumbeekse Ramblas

Maar de meerwaarde van de markten mag duidelijk zijn. “Een markt is ook cohesieverhogend, het brengt mensen samen. Het aanbod aan producten is natuurlijk waarop de mensen afkomen, maar het is de ontmoeting met andere mensen die verrijkend is. En misschien komen de Bevernaars ook naar Krottegem en omgekeerd, en bij uitbreiding alle Roeselarenaars.”

Ondertussen is er ook een initiatief voor Rumbeke op til. Daar zou vanaf volgend jaar, van april tot en met september, een maandelijkse belevingsmarkt georganiseerd worden met focus op lokale, verse producten. Er is ook al een naam: de Rumbeekse Ramblas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier