Bij MultiShop Desomer-Plancke is men bijna klaar met de grote uitbreidingswerken. De totale verkoopsruimte verdubbelt van 7.000 naar 14.000 m². Bovendien is er een ondergrondse parkeergarage van drie meter hoog, goed voor 100 wagens.
“De uitbreiding was nodig”, zegt Geert Desomer (52), samen met zijn broer Nico (46) medezaakvoerder van de MultiShop. “De jongste dagen stonden hier tientallen mensen aan te schuiven aan de vier kassa’s en op de parking is het zoeken naar een plaatsje. Op het gelijkvloers van de nieuwbouw komen er vier kassa’s bij en vandaar kan men met de liften of trap naar de nieuwe ondergrondse parking.”
In 1967 kochten André Desomer en zijn vrouw Carline Plancke een oude smidse op de hoek van de Veurne- en Doornstraat. Zij richtten er een doe-het-zelfzaak in. De winkel werd steeds verder verbouwd en uitgebreid. Maar het plaatsgebrek werd steeds nijpender en er was vooral een gebrek aan parking, daar in het stadscentrum. Daarom besloten André en Carline in 1992 te verhuizen naar de industriezone. In 2013 werd daar het oorspronkelijke gebouw afgebroken en vervangen door een nieuw winkelgedeelte op het gelijkvloers en een magazijn op de eerste verdieping. Dit jaar werd door corona in sneltempo geïnvesteerd in een webshop. In de winkel kan men van alles kopen: tuinmaterieel, speelgoed, huishoudartikelen en alles voor de doe-het-zelver: van spijkers tot een kleine tractor.
Sinds 20 jaar was de familie Desomer eigenaar van de voormalige meubelzaak Limo, gelegen achter hun shop in de Ouderdomseweg. In mei werd dat gebouw afgebroken en in augustus werd begonnen met de nieuwbouw, die aansluit op de grote winkel.
Ondergrondse parking
“De nieuwbouw bestaat uit een ondergrondse parking met een hoogte van drie meter. De ingang bevindt zich langs de Ouderdomseweg, tegenover de sportzone. Om de put te maken werd 18.000 kubieke meter aarde uitgegraven, goed voor 1.500 vrachtwagens. Alleen al voor het gieten van de vloerplaat kwamen er 200 mixers met beton op één dag. In de kelderverdieping kunnen 100 wagens staan en het mogen zelfs de hoogste bestelwagens zijn. De parkeervakken zijn 3 op 6 meter in plaats van de gebruikelijke 2,5 op 5. Met twee liften kan men naar boven. Op het gelijkvloers is er naast het gebouw een verbindingsweg naar de Frankrijklaan, langs waar de vrachtwagens van de leveranciers kunnen wegrijden. Maar daartoe moeten we eerst nog de site van het voormalige Sanitop van Luc Leroy afbreken”, vertelt Geert Desomer.
Op de eerste verdieping komen onder meer de tuinmeubelen en kleine binnenmeubelen, maar er is ook plaats voor de personeelsrefter en een bureel. “Maar de hele winkel moet totaal herschikt worden. Er moet een logischere invulling komen. Dat verwezenlijken zal een titanenwerk zijn voor onze 24 medewerkers. Sinds de start van de werken hebben we al drie nieuwe personeelsleden aangeworven, binnenkort vullen we nog enkele vacatures in. Alle nieuwe ruimtes zijn al toegankelijk, maar afrekenen moet nog aan de kassa’s vooraan.”
“Momenteel bieden wij al 150.000 verschillende soorten producten aan. Een inventaris opmaken zonder de computers, die ook al alles automatisch bestellen bij meer dan 160 leveranciers, zou dus totaal onbegonnen werk zijn. Door die computers vertonen onze rayons ook steeds minder gaten. In de nieuwe ruimten zal er plaats zijn voor een nog uitgebreider assortiment, met vooral nog meer merken. De houtafdeling, met een enorm aanbod aan planken en platen zal ook met een werkplaats uitgebreid worden”, besluit Geert Desomer.
In het hele complex hangen 150 bijkomende bewakingscamera’s en alles is uitgerust met domotica, te bedienen met de smartphone. Bij Desomer hoopt men dat alles kan afgerond worden tegen 13 maart, dan vindt normaal het opendeurweekend plaats. (AHP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier