Minister Clarinval luistert in Komen naar grieven ondernemers
Federaal minister David Clarinval bracht dinsdagnamiddag 5 januari een bezoek aan enkele handelaars in de grensstreek van Komen. Hij kwam er spreken met enkele regionale ondernemers die bijzonder hard worden getroffen door de coronamaatregelen. Het bezoek is een rechtstreeks gevolg van een actie die door kapper Maxime Dupont op poten werd gezet.
De situatie langsheen de volledige Franco-Belgische grens is er eentje waarbij het woord kafka erg vaak opduikt. Belgische contactberoepen, waaronder ook kappers en schoonheidsinstituten vallen, blijven gesloten maar in Frankrijk mogen ze onbelemmerd verder werken. Vooral in Komen, de Waalse exclave in West-Vlaanderen, is de situatie bijzonder schrijnend.
‘Dolk in het hart’
“Veelal kunnen we vanuit ons gesloten salon even wuiven naar onze Franse collega’s enkele meters verderop”, klonk het eerder al bij Maxime. “Het wordt helemaal triest wanneer je dan bij je Franse collega’s je eigen klanten ziet zitten want hier kunnen ze niet terecht.”
“Het is helemaal niet verboden voor Belgen om over de grens te gaan winkelen of zich te laten verzorgen maar voor ons voelt het keer op keer aan als een dolk in het hart. Wij, waarmee ik spreek over de volledige sector, hebben alles op alles gezet om zo coronaveilig mogelijk te werken maar van een heropening of zelfs nog maar perspectief is geen sprake.”
De kapper lanceerde een petitie die massaal werd ondertekend en ook onverwachte steun kreeg van het gemeentebestuur . Een brief, samen met de duizenden handtekeningen, vertrok richting eerste minister en maandag kreeg het gemeentebestuur bericht dat federaal minister van ondernemingen en zelfstandigen, David Clarinval, zelf de situatie zou komen bespreken.
Pittige discussie
Het bezoek, dat op heel wat belangstelling uit zowel België als Frankrijk kon rekenen, werd gestart met een pittige discussie achter gesloten deuren. Komens burgemeester Alice Leeuwerck onderstreepte het uitzonderlijke karakter van de situatie aan de grens. Hierop trok de minister naar een restaurant, een café, een sportcentrum en een feestzaal om hier ook telkens gehoor te geven aan de grieven van de uitbaters zelf.
De afsluit van de tocht gebeurde in de kapperszaak van Maxime, waar de ondernemer de minister het vuur aan de schenen legde. “Niet alleen zijn onze spaarrekeningen volledig leeg”, foeterde hij. “Ook de spanningen binnen onze sector lopen op.”
“ We willen werken maar mogen niet, enkele meters verder mag het wel. Zelfs het kleinste kind begrijpt dat het virus niet zomaar aan de grens zal stoppen. Als er geen perspectief kan worden gegeven, zal de bom op een bepaald ogenblik barsten!”
Geen concreet toekomstplan
De verwachtingen waren hooggespannen maar van een concreet toekomstplan kwam niets in huis. “Er wordt gewerkt aan verschillende protocollen en de regering begrijpt de situatie waarin jullie zich bevinden maar helaas laat het virus zich niet zomaar controleren”, liet de minister optekenen.
“We moeten te allen tijde vermijden dat het coronavirus opnieuw vrij spel zou krijgen en we volgen dan ook het advies van de verschillende experts. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik jullie stem niet zal blijven vertegenwoordigen tijdens de volgende bijeenkomsten. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen jullie vanaf maart toch al enige vorm van perspectief te kunnen bieden.”
Op de vraag of dit reeds komende vrijdag, tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad, al op de agenda zou worden gezet, reageerde de minister ontwijkend. “Helaas laten de huidige cijfers ons weinig marge om van versoepelingen te spreken. Toch zullen enkele cruciale onderwerpen worden besproken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier