“Vernieuwende architectuur moet mogelijk zijn in Brugge, als het past én met respect is voor onze historische stad”, zegt Guy Delbecque, zaakvoerder van Immo Delbecque. Onder de noemer ‘Vast Forward’ organiseert zijn kantoor dit weekend een vastgoedevenement in de ontwijde kerk van de Heilige Familie.
Gemeenteraadslid Sammy Roelant (Onafhankelijke) vindt het ethisch onverantwoord dat een immobiliënmakelaar voorzitter van de stedelijke commissie Stedenschoon is….
Guy Delbecque: “Ik heb maar één stem in de commissie die een tiental leden telt. Die stem weegt niet meer door. Er wordt binnen de commissie altijd goed geluisterd, de standpunten worden afgewogen, de commissie is democratisch ingesteld. Vroeger was de urbanisatieschepen voorzitter van deze adviescommissie, dat riep ook kritiek op. Het is belangrijk dat de vastgoedsector in deze commissie vertegenwoordigd is, omdat wij vanuit onze dagdagelijkse praktijk weten wat er leeft in Brugge.”
Wat als er dossiers ter sprake komen, waarin u als vastgoedmakelaar betrokken bent?
“Het spreekt vanzelf dat ik de vergadering op die momenten verlaat en mij niet bemoei. Het enige dat al gebeurd is, is dat ik nadien eens de stad een beslissing genomen heeft gecontacteerd wordt om een project te helpen verkopen. Als bemiddelaar kun je twee pistes bewandelen: ofwel beperk je je tot het bespreken van de prijs en de verkoop van een pand, hoe het er ook uitziet. Ofwel stuur je mee en denk je na over wat het beste is voor Brugge.”
“Moderne architect moet kunnen maar altijd met respect voor het historische karakter”
“Ik ben geboren en getogen in Brugge, mijn kantoor beperkt zich al 35 jaar tot projecten in de ruime Brugse regio. Ik zal nooit iets promoten dat de eigenheid van mijn geliefde stad aantast. Uiteraard moet vernieuwende architectuur mogelijk zijn in Brugge, maar enkel op plaatsen waar het past en met respect voor het historische karakter.”
Tijdens het evenement ‘Vast Forward’ stelt u enkele realisaties voor die deze filosofie illustreren: de herbestemming van enkele oude, leegstaande gebouwen….
“Inderdaad, ik wil aantonen dat oude sites een nieuwe bestemming kunnen krijgen. De assistentiewoningen van residentie Ten Eeckhoutte zijn een goed voorbeeld. Een minder waardevol deel van de site werd gesloopt voor een nieuwbouw, die dan mee de restauratie van het beter bewaarde gebouw bekostigde. Andere goede, voorbeelden zijn Hotel Casselbergh in een stadskanker als het Huis de Zeven Torentjes, de omvorming van de brouwerij De Gouden Boom tot flats en de lofts, woningen en kantoren in de Nieuwe Molens. Ik wil met deze tentoonstelling tonen hoe verschillende sites een voor de stad positieve herbestemming kregen. Wij tonen dit aan met foto’s van vroeger en nu.”
Uw evenement vindt plaats in de pas ontwijde kerk van de Heilige Familie in ‘t Bilkske. Hoe wordt deze kerk herbestemd?
“Het is nog te vroeg om dat te verklappen. De investeringsmaatschappij denkt samen met de stadsdiensten na over verschillende pistes. De kerk wordt niet afgebroken. Wonen, naast andere functies, is een mogelijkheid. De nieuwe bestemming dient ook rekening te houden met de buurt. Er is bijvoorbeeld weinig parking voorhanden….”
Over investeren gesproken. Is het nog altijd interessant om in vastgoed te investeren?
“Ja, uiteraard door de historisch lage rente maar je mag het niet alleen economisch bekijken. Nieuwbouwprojecten geven jonge gezinnen kansen om een eigen woning te hebben. De dooddoener dat dit te duur is in Brugge, is fout. In de omgeving van De Klokke in Sint-Andries starten wij net met de verkoop van een project met woningen voor jonge gezinnen. Met drie slaapkamers en een tuintje. De kostprijs vanaf 260.000,- euro! Is dat geen antwoord op de vraag voor die jonge gezinnen. En waarom ook niet voor de investeerders die het dan aan een zachte prijs kunnen verhuren? Er wordt in de tentoonstelling aangetoond hoe die investeringen in onze Brugse regio ‘top’ kunnen zijn.”
U nodigt tijdens ‘Vast Forward’ de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck uit. Deze Brusselse architect pakte onlangs uit met de uitspraak dat het in de 21ste eeuw misdadig is om nog op den buiten een stuk grond te kopen en daarop te bouwen….
“De Vlaamse Bouwmeester pleit voor compacter wonen in de steden en voor inbreidingsprojecten. Ik wil zijn visie toetsen aan de Brugse situatie. Je zult geen jonge gezinnen naar Brugge lokken, als die ouders met hun kleien kinderen moeten samenhokken in een flatje zonder tuin.”
Raadslid Sammy Roelant heeft ook kritiek dat u schepenen Franky Demon en Dirk De fauw opvoert op ‘Vast Forward’.
“Het was de Vlaamse Bouwmeester zelf die vroeg om in debat te kunnen gaan met het stadsbestuur. Ik herhaal: enkel als sector en lokale overheid naar elkaar luisteren, vinden zij compromissen die het wonen in Brugge ten goede komen!”
“In al die jaren heb ik mij altijd politiek neutraal opgesteld”
“Dat is dan ook het enige doel van dit gesprek met de betrokkenen. Het is nooit mijn bedoeling geweest om een politiek debat op te voeren. In al die jaren heb ik mij altijd politiek neutraal opgesteld in. Tenslotte: de lezing van vrijdagavond is er op uitnodiging naar onze klanten.”
Interview
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier