Kortrijk telde vorig jaar 151 cafés terwijl dat er vijf jaar voordien nog 183 waren. Het aantal zaken met volledige bediening zoals restaurants steeg van 110 naar 131, snackbars en zaken met een beperkte bediening gingen van 134 naar 138. Cafés hebben het dus steeds moeilijker om te overleven. We geven het woord aan een ervaren cafébaas en een jonge cafébazin.
Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier Horeca in West-Vlaanderen. p>
“Bied iets speciaals aan je klanten aan”
Curd Alsberghe (53) staat al sinds 1990 achter de toog van Café Wielsbeke op het Volksplein. “Het café bestaat sinds 1955, in 1982 is mijn vrouw met de zaak begonnen.” Curd ziet verschillende redenen waarom er steeds minder cafés zijn. “Eerst en vooral is het hard werken. Je mag toch rekenen op twaalf uur per dag. Kleine cafeetjes moeten al heel sterk staan om rendabel te blijven. De kosten voor gas, elektriciteit en water zijn enorm gestegen en als café ben je een grootverbruiker. Bovendien moet je al heel wat vaten leeggetapt hebben voor je nog maar de huur van het pand kan betalen.”
De cafébaas ziet dat mensen steeds minder buiten komen om anderen te ontmoeten. “Het is duurder, er zijn alcoholcontroles, parkeren in de buurt op vrijdag- of zaterdagavond is erg moeilijk. Bovendien zijn er zoveel manieren bij gekomen om met elkaar te communiceren. Vroeger keek men op café naar tv of als je iemand wou spreken moest je hem of haar daar zoeken.”
“Ik weet welke klant er op welke dag zal langskomen”
Curd sloot onlangs een laatste contractverlenging af met de brouwer, meer bepaald tot 2026. “De sfeer aan de toog, dat is het mooie aan cafébaas zijn. Wij verwelkomen vooral veel vaste klanten, ik weet wie op welke dag zal langskomen.” Sinds een paar jaar is het café twee dagen per week gesloten. “Zo hebben we naast een dag dat we boodschappen moeten doen ook nog een dag om zelf eens iets te gaan eten of drinken.”
“Aan beginners zou ik de tip willen meegeven om iets speciaals aan te bieden. Dat is volgens mij nu de trend. Ik denk aan cocktails, speciale bieren of iets lekkers om te eten. Dat verklaart ook het succes van pop-upbars of kerstmarkten. Alleen is het helaas zo dat mensen dan naar daar trekken in plaats van naar de cafés.”
“Denk heel goed na voor je eraan begint”
In de Leiestraat opende Sarah Mahieu (33) bijna vier maanden geleden de trendy bar Divine. “De ene dag is al beter dan de andere, maar ik zie de groei en daar ben ik blij om. Ik heb geen zaak overgenomen dus alles was nieuw. Het verrast me hoeveel vast cliënteel ik al heb, de toog is de favoriete zitplaats. Het leuke is dat de klanten samen met mij de evolutie zien en even enthousiast zijn als ik.” De nieuwe cafébazin wist goed waar ze aan begon. “Ik vind het geen moeilijk werk want ik doe het supergraag. Het is wel een constant denkproces, ik ben dag en nacht met Divine bezig, het laat me niet los.”
“Het is een zoektocht op vele vlakken. Het terras vooraan is ondertussen aangepast zodat voorbijgangers ook buiten de zomer zin krijgen om binnen te komen. Van een groot concept ben ik afgebleven. Ik wou natuurlijk dat de zaak stijlvol was en warmte en gezelligheid uitstraalde. Maar ik denk dat het er vooral om gaat dat je als cafébaas blijft wie je bent en dat je met alle soorten mensen om kan gaan.”
“Ik ben naast cafébazin ook filosofe, psychologe en moeder”
Dat er minder cafés zijn dan vroeger merkt Sarah niet meteen op. “Toch vind ik dat cafés superbelangrijk zijn voor de maatschappij. Veel mensen hebben nood aan een babbeltje, anderen lezen liever rustig de krant. Ik ben zowel cafébazin als filosofe, psychologe en moeder. Je mag het niet zien als een job, maar ik raad iedereen die ermee wil beginnen toch aan goed na te denken. Want er komt veel meer bij kijken dan achter de toog staan. Zorg dat het je passie is.”
Met de koopzondagen, op Sinterklaas en op 1 januari staat er in Divine iets speciaals te gebeuren. “Evenementen kunnen hier zeker en vast, maar ik hou vooral van het spontane, of dat nu een feestje is of een rustige avond.”
Dossier horeca in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier