Leegstand in de binnenstad blijft uitdaging voor het stadsbestuur Blankenberge
De Vissersstraat kreeg de afgelopen jaren een nieuw gezicht met diverse handelszaken, maar op andere plaatsen in de binnenstad lijkt de leegstand een stuk hardnekkiger. Neem nu de Bakkersstraat, die geeft al jaren een desolate indruk. De leegstand wordt daarom een speerpunt in het nieuwe strategisch commercieel plan voor de detailhandel en horeca. “Dit is overal aan de kust een probleem.”
Sinds 2010 iselke stad of gemeenteverplicht om eenregistervanleegstaandewoningen en gebouwen bij te houden. In Blankenberge krijgen eigenaars die op deze inventaris terechtkomen een jaar de tijd om daar wat aan te doen. “Dat kan bijvoorbeeld een aanvraag voor een omgevingsvergunning zijn om renovatiewerken uit te voeren”, zegt schepen voor Financiën Patrick De Meulenaere (Vooruit). Nieuwe eigenaars worden ook op de hoogte gebracht dat hun pand op de lijst staat: de notariële akte maakt er gewag van. “En ze worden ook nog eens vanuit onze dienst Stedenbouw verwittigd per aangetekende brief”, zegt De Meulenaere.
Nieuwe eigenaars krijgen evenwel een opschorting van de heffing gedurendetwee jaar. “Een van die panden in de Bakkersstraat stond bijvoorbeeld al sinds 2011 in het register, maar werd in mei 2022 verkocht. En dus was de nieuwe eigenaar opnieuw voor twee jaar vrijgesteld van de leegstandsheffing”, aldus De Meulenaere. Twee andere – aanpalende – panden in de Bakkersstraat werden in 2022, na meer dan tien jaar leegstand, verkocht aan dezelfde eigenaar. “Vermoedelijk met de bedoeling om ze af te breken, maar straks verjaart de termijn en krijgt die eigenaar dus de rekening gepresenteerd”, klinkt het.
Heffingen
Voor die heffing worden ‘progressieve’ tarieven gehanteerd. Die starten bij 2.500 euro en kunnen oplopen tot maximaal 15.000 euro. “In 2019 zijn de bedragen verhoogd, en daar plukken we vandaag wel de vruchten van. We zien in de binnenstad toch al een significant verschil met pakweg vijf jaar geleden”, zegt De Meulenaere. Het leegstandscijfer daalde van 118 panden in 2013, naar nog ‘slechts’ 85 vorig jaar. “Hoewel die progressieve heffingen hun nut dus al bewezen hebben, blijft het op sommige plaatsen wel een probleem. Vooral in de winkelstraten spring dat in het oog, en dat is op veel plaatsen aan de kust zo: loop maar eens door de Kerkstraat in Wenduine, de Kapellestraat in Oostende of zelfs de Lippenslaan in Knokke-Heist. Ook veel centrumsteden hebben al jaren met leegstand te kampen.”
In Blankenberge speelde het stadsbestuur daar tijdens de eindejaarsperiode handig op in met projecties van kerstanimaties in de lege vitrines. “We hebben dat een eerste keer gedaan met Halloween, en het werd meteen heel positief onthaald. Komende winter gaan we daar dus zeker een vervolg aan breien”, zegt schepen Mitch De Geest (Open VLD), bevoegd voor Digitalisering & Innovatie. Uitbreiden naar andere periodes blijkt moeilijker. “Om de eenvoudige reden dat het vroeg genoeg donker moet zijn om die projecties volledig tot hun recht te laten komen”, verklaart De Geest. “Maar we spelen daarnaast wel nog met andere ideeën om invulling te geven aan de leegstand in onze binnenstad. Zo hebben we recent ook een partner onder de arm genomen voor een soort pop-upconcept.”
Ontpitting
De leegstand is volgens collega-schepen Patrick De Klerck (Open VLD) ook opgenomen in het nieuwe strategisch commercieel plan van de badstad. “Maar mooie nieuwbouwprojecten zoals in de Vissersstraat en Breydelstraat, waar we recentelijk de stedenbouwkundige vergunning afleverden voor twee meergezinswoningen met onderin ruimte voor nieuwe handelszaken, zijn natuurlijk altijd een en-en-verhaal. Je hebt de bouwpromotors nodig, én de eigenaars moeten die panden – voor de promotors liefst meerdere naast elkaar – eerst nog willen vrijgeven. Er is voor de binnenstad nu wel een nieuw RUP op komst dat extra mogelijkheden zal bieden, maar onteigeningsbevoegdheid hebben wij uiteraard niet.”
Die extra mogelijkheden gaan dan volgens De Klerck onder meer over ‘ontpitting’, oftewel het afbreken van oude gebouwen om ruimte te maken voor bijvoorbeeld groenvoorzieningen of nieuwbouw. “Hotel Franky wordt daar een mooi voorbeeld van: dat wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwcomplex. De gevel komt een stuk inwaarts, waardoor de straat meer zuurstof krijgt en er ook ruimte vrijkomt voor meer groen in de binnenstad”, klinkt het.
(WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier