Vriestemperaturen berokkenen flinke schade aan Franse wijngaard familie Deroose

©JOKE COUVREUR JCR
©JOKE COUVREUR JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Lieven Deroose (55) en Katrien Plancke (47) zijn sinds 2011 eigenaar van een wijndomein in Zuid-Frankrijk. Lieven en zijn familie zijn er eigenaar van 17 hectare wijngaarden en produceren met succes diverse wijnen onder twee merknamen. De wijnen worden in diverse landen verdeeld. Momenteel lonkt Lieven ook naar Canada en de Verenigde Staten. De wijngaarden hadden serieus te lijden onder de vorst van een tweetal weken geleden. Zowat 70 procent liep serieuze vorstschade op.

Lieven en echtgenote Katrien kochten in 2008 een huis in Luc-sur-Orbieu in de Corbières, een streek in Zuid-Frankrijk die tot de regio Languedoc-Roussillon behoort.

“We opperden in 2010 al lachend om er een wijngaard te kopen”, vertelt Lieven. “Uiteindelijk kochten we effectief een wijngaard van vier hectare aan. In 2016 werden onze wijngaarden uitgebreid. Daardoor hebben we nu 17 hectare aan wijngaarden in Luc-sur-Orbieu en omgeving. We zijn evenwel van plan om uit te breiden tot 24 hectare, onder andere via het huren van gronden.”

De familie Deroose produceert ondertussen zowel rode, witte als roséwijnen onder twee merknamen: Vignoble Famille Deroose en Edgard & Marie. “Edgard is mijn derde voornaam, terwijl Marie de tweede voornaam van mijn echtgenote is”, verduidelijkt Lieven. “De Edgard & Marie wijnen kwamen er in 2020 bij en zijn meer ‘easy drinkers’, wijnen die we vooral aan brasseries willen verkopen.”

Vanuit Staden geleid

De wijnen van de familie Deroose worden ondertussen al in flink wat landen verdeeld. “België was het eerste land waar we met de verdeling van onze wijnen zijn gestart”, legt Lieven uit, “Nadien trokken we naar Nederland. Engeland was het derde land waar we naartoe trokken. Sinds vorig jaar worden onze wijnen ook in Zweden aan de man gebracht. Sinds dit jaar is dat ook het geval voor Frankrijk. Daar gebeurt de verdeling van onze merken via onze webshop. Er zijn ondertussen ook al contacten gelegd voor de verdeling in Canada en de Verenigde Staten. Op termijn hopen we ook in Azië te kunnen verdelen.”

Het wijnbedrijf wordt overigens vanuit Staden geleid. “Lokaal wordt de productie in Luc-sur-Orbieu, Boutenac en Ferrals-les-Corbières in goede banen geleid door Joël Bourianes, de arbeider die er in dienst is”, aldus Lieven. “Al de rest zoals de administratie tot de beslissing rond de technieken die worden toegepast gebeurt vanuit Staden.”

“Voor de coronapandemie trok ik geregeld naar Frankrijk, maar in de huidige omstandigheden is dat moeilijker. Ik vermijd liever het risico op besmetting en opteer voor de gezondheid van mijn gezin. Ondertussen ben ik al 13 maanden niet meer in Luc-sur-Orbieu geweest, maar ik heb wel drie tot vier keer per week contact met mijn mensen ter plaatse.”

Aardig wat successen

Lieven bekommert zich overigens niet alleen om zijn wijnbedrijf. “Ik ben zelfstandig consultant en ben momenteel aan de slag als CFO ( Chief Financial Officer, red .) bij speelgoedwinkelketen Fun”, zegt hij.

Lieven was relatief gezien een wijnleek toen hij in 2012 met ‘Vignoble Famille Deroose’ startte, maar behaalde toch al aardig wat successen.

“Zo werd onze ‘Esprit des Garrigues’ in 2018 door Harpers tot beste wijn van Frankrijk verkozen. Dit jaar lieten we bij het Amerikaanse Whine Enthusiast een score van 90 optekenen.”

Ook de wijngaarden van de familie Deroose hadden flink te lijden onder de vrieskou van een paar weken geleden. “Goed drie à vier weken geleden was het met 20 graden heel warm in de streek”, vertelt Lieven. “Twee weken later dook de temperatuur ‘s nachts vijf graden onder het vriespunt. Daardoor zien veel collega’s uit de streek 70 tot 90 procent van hun oogst verloren gaan. Bij ons bedraagt het verlies 70 procent, maar gelukkig zijn onze beste wijngaarden gespaard gebleven. Daarenboven zijn we goed verzekerd. Omdat veel lokale wijnboeren niet verzekerd zijn, hopen we dat ook de Franse staat zal tussenkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier