Varkenskwekerij Taveirne mag niet uitbreiden na massaal protest
De Komenaars slaan de handen in elkaar om een front te vormen tegen de uitbreidingsplannen van Varkenskwekerij Taveirne. Vooral het idee om aan het Plugstreet Memorial opnieuw stallen te gaan bouwen, raakt een erg gevoelige snaar. Het gemeentebestuur bleef niet doof voor de storm van verontwaardiging en besloot per direct de toegekende vergunning in te trekken.
Het project voor de uitbreiding is niet nieuw, maar lag een lange tijd in de koelkast. De industriële varkenskwekerij had een lange tijd vier sites op het grondgebied Komen-Waasten, plaatsen die gepaard gingen met heel wat hinder voor de omwonenden. In 2017 maakten de zaakvoerders van de varkenskwekerij duidelijk dat ze hun omvang zouden gaan reduceren en voegden meteen de daad bij het woord. De site ‘Petit Pont’, pal naast het Plugstreet Memorial, werd gesloten en gesloopt. De Komenaars waren tevreden met dit duidelijke signaal en ook de belangenverenigingen trokken zich terug.
Afgelopen week echter trok een schokgolf door de gemeente, toen bleek dat de varkenskwekerij een verlenging van hun vergunning had aangevraagd. Het Collectief van Buurtbewoners reageerde meteen met krachtige bewoording richting gemeentebestuur. “De exploitatie van de kwekerij in Ten Brielen respecteert op dit ogenblik geen enkele van de regels die de vergunning met zich meebrachten”, klinkt het daar. “Het volstaat om de silo’s voor de opgeslagen mest te bekijken en je begrijpt meteen al hoe onaanvaardbaar dit alles is. De onderneming mag maximaal 120 ton opslaan, maar stockeert meer dan 700 ton, wat neerkomt op bijna 6 keer de toegelaten hoeveelheid. Dat ze nu een verlenging zouden krijgen voor die vergunning, is ronduit een kaakslag voor alle inwoners van de gemeente.”
Brug te ver
Ook de CADEC, het comité voor de bescherming van de Komense natuur, slaakt een noodkreet. “Vooral het idee om naast de Plugstreet Memorial opnieuw aan de slag te gaan, is ronduit onaanvaardbaar”, fulmineren ze. “Het is de belangrijkste trekpleister van de gemeente en een plaats van onmiskenbaar geschiedkundig belang. Toen de varkenskwekerij er vertrok, kreeg het museum de wind in de zeilen. Er was geen sprake meer van geur- en geluidshinder en ook de overlast van vrachtwagens verdween. Dat ze nu doodleuk zouden gaan herbeginnen, is voor zowat iedereen een brug te ver.”
De plannen raakten een gevoelige snaar bij heel wat inwoners van de grensgemeente, en dat hoorden ze tot in het gemeentehuis. “We hebben besloten de vergunning per direct in te trekken”, verzekert Schepen van Milieu Philippe Mouton. “Komen-Waasten is reeds meer dan een halve eeuw recordhouder in zaken waar dat niet hoort. Op gebied van nitraat- en ammoniakvervuiling moeten we de rest van het land ver achter ons laten en daar stellen we nu paal en perk aan. De vorige legislaturen hebben een grote fout gemaakt door dergelijke, grootschalige exploitaties op het grondgebied toe te laten. Wij gaan nu beginnen bouwen aan de weg naar verbetering. We willen ondernemers zeker niet afschrikken maar willen hen wel gaan stimuleren om voor duurzame methodes te kiezen.”
De aanvragers van de vergunning waren niet bereikbaar voor commentaar. (SR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier