Sombere zomer zorgt voor 15% à 30% minder opbrengst bij hoppluk: “Hop heeft veel zon nodig”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De hoppluk in Poperinge en omstreken is halverwege, de hopboeren kunnen een eerste balans opmaken en die ziet er niet zo goed uit. “De opbrengst zal 15 à 30% minder zijn dan vorig jaar”, zegt Bart Boeraeve, die tien hectare hopvelden heeft in Poperinge. “Ook in de brouwerswereld loopt het wat stroef.”

Nadat de hopplanten de hele zomer konden groeien en bloeien is september steevast de oogstmaand voor de hopboeren. De hoppluk is ondertussen halverwege, maar teler Bart Boeraeve heeft er geen goed oog in. “De oogst gaat vlot, maar we stellen vast dat de opbrengst tussen de 15% en 30% minder zal zijn dan vorige jaren”, aldus Bart. “Dat ligt aan het geringe aantal zonne-uren die we gehad hebben. Hop heeft veel zon nodig en het zijn toch eerder sombere maanden geweest. Het is pas eind juli dat het weer iets beter geworden is. Ook in september hadden we niet de indian summer die we gewend geraakt waren. De kwaliteit zal er niet minder om zijn. De aroma’s en de bitterstoffen zien er wel goed uit.”

Ideaal pluktijdstip

De hoppebellen iets langer laten hangen is geen optie. “Het probleem is dat je hop rijp is. Van een aantal hopsoorten analyseren we om de drie à vier dagen het alfagehalte of het bitterstofgehalte. Bepaalde soorten kunnen maar een maximale bitterheid halen. Eens je die bereikt hebt, zit je aan je top. Als je langer wacht, zal die weer dalen. Je hebt dus een ideaal pluktijdstip. De wijnboeren klagen over hetzelfde. Ze hebben ook heel wat minder druiven dan andere jaren. Het is een beetje een lastig jaar.”

Coronavoorraden

Ook qua afzet zijn het moeilijke tijden. “De brouwers moeten iets meer knokken om hun bieren kwijt te raken. Cafés en restaurant hebben het niet onder de markt en dat voelen wij natuurlijk ook. Ik ga niet zeggen dat er minder vraag is, maar het loopt wat stroever. Dat zijn deels de gevolgen van corona die we nu voelen: voorraden van toen die nu toch opgebruikt worden. In alle economische sectoren gaat het moeilijker. Je merkt dat iedereen wat voorzichter is. En uiteindelijk is bier een luxeproduct. We voelen het wel maar we hebben er vertrouwen in dat de brouwers blijven geloven in Belgisch product van goeie kwaliteit.”

Geen Hoppefeesten, wel hommelpap

Vorig jaar vonden eind september de Hoppefeesten plaats in Poperinge, maar dat is slechts om de drie jaar. Op de volgende Hoppestoet is het dus wachten tot 2026. “Nu houden we gewoon onze traditionele hommelpap waarbij we met alle medewerkers samen een biertje drinken en een taartje eten. Maar eerst is het nog een week hard werken. Zes dagen op zeven, minstens twaalf uren per dag, in weer en wind. Al ziet het er naar uit dat we qua weer in schoonheid zullen eindigen”, besluit Bart Boeraeve. (TOGH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier