Peter Grugeon volgt Nils van Dam op als CEO van Milcobel: “Geknipte persoon om rust te brengen”

Peter Grugeon wordt vanaf 1 juni aangesteld als nieuwe Chief Executive Officer van zuivelcoöperatie Milcobel. (gf)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Zuivelcoöperatie Milcobel, met vestigingen in Langemark, Moorslede en Brugge, heeft een opvolger voor Nils van Dam. Vanaf 1 juni wordt de nieuwe CEO Peter Grugeon, die eerder al CEO was van Inex. Bij Milcobel komt hij in woelig water terecht. In april kondigde Milcobel nog aan dat ze 130 van de 1.500 banen in België wil schrappen.

De Raad van Bestuur van Milcobel kondigt vandaag aan dat Peter Grugeon vanaf 1 juni wordt aangesteld als nieuwe Chief Executive Officer van de zuivelcoöperatie. Met Peter Grugeon haalt Milcobel een zeer ervaren manager binnen. Na zijn studies als bio-ingenieur (specialisatie voedingstechnologie & microbiologie), ging Peter Grugeon aan de slag als proces- & projectingenieur bij Vandemoortele. Vervolgens bekleedde hij verschillende managementfuncties zowel in eigen land als internationaal bij onder andere Greenyard, Puratos en Vandemoortele. Hij was tevens de eerste externe CEO van het familiale zuivelbedrijf Inex, waar hij een grondige transformatie doorvoerde. Na een tussenstap naar labelbedrijf MCC, keert hij nu terug naar de zuivelsector.”

Zuivelervaring

“Peters zuivelervaring is een sterk pluspunt”, zegt voorzitter Betty Eeckhaut van Milcobel. “Hij begrijpt de uitdagingen waar zowel de melkveehouderij als de zuivelsector vandaag mee te kampen hebben. We merken ook een grote gretigheid om in Milcobel aan de slag te gaan en een succes te maken van de geplande reorganisatie. Hij is de geknipte persoon die enerzijds rust gaat brengen, maar anderzijds ook moedige beslissingen zal nemen.”

Runnen als familiebedrijf

“Ik ben erg blij met mijn terugkeer naar de zuivel- en agrifoodsector. Dit is waar mijn passie ligt”, zegt Peter Grugeon. “Ik geloof heel sterk in het coöperatieve gedachtegoed en wil er samen met alle leden én medewerkers een succes van maken. Met respect voor elkaar. Wat mij betreft moeten we een coöperatie runnen als een familiebedrijf. We moeten elke steen omdraaien om te zorgen dat we een goed resultaat neerzetten en voldoende winst maken om onze leden ook effectief die meerwaarde te bieden. Een marktconforme melkprijs is daarbij de basis.”

Reorganisatie

Peter Grugeon is de opvolger van Nils van Dam, die na nog geen drie jaar als CEO in januari dit jaar aan de kant werd geschoven door een “verschil in visie” met de raad van bestuur van Milcobel. Nochtans had van Dam Milcobel weer op de rails gezet toen het bedrijf in 2021 moeilijke tijden doormaakte. Ook nu zeilt de zuivelcoöperatie weer door woelig water. Na verliescijfers in 2023 kondigde kondigde Milcobel op 22 april aan dat ze 130 van de 1.500 banen in België wil schrappen.

De vestiging van Milcobel in Langemark. Daarnaast heeft de zuivelcoöperatie in West-Vlaanderen ook vestigingen in Moorslede en Brugge. (Foto TOGH)
De vestiging van Milcobel in Langemark. Daarnaast heeft de zuivelcoöperatie in West-Vlaanderen ook vestigingen in Moorslede en Brugge. (Foto TOGH)

Eind mei organiseert Milcobel naar jaarlijkse gewoonte de Algemene Ledenkringvergaderingen in al haar ledenkringen. Peter Grugeon zal er persoonlijk aanwezig zijn om in dialoog te gaan met de Milcobel-leden. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier