Diderik Clarebout (De Woudezel) lanceert agroforestry: “Bomen zijn de sleutel voor een duurzame landbouw”

Michèle en Diderik planten kastanjebomen op een perceel in de Omloopstraat. © GF
Anton Peene Reporter

Diderik Clarebout van de agro-ecologische boerderij De Woudezel lanceerde een nieuw soort landbouwsysteem: agroforestry. Op een perceel in de Omloopstraat in Ieper worden kastanjes gecombineerd met traditionele gewassen.

“In traditionele landbouw zie je grote velden met één gewas zoals maïs, bieten, graan of gras. In agroforestry heb je respect voor wat er al staat, maar voeg je een extra laag toe: bomen”, legt Diderik Clarebout (43) uit. “Het is dus geen bos maar een ecologische vorm van landbouw. Door in verschillende lagen te werken heeft een boer meerdere inkomstenbronnen en zorg je ervoor dat je boerderij beter tegen de droogte kan.”

Kastanjes

“We kozen voor kastanjes omdat die in de toekomst een deel van het graan kunnen vervangen als basisproduct. Dit was traditioneel ook zo in delen van Europa maar is grotendeels verdrongen door de intensivering van de landbouw. Dit is het eerste landbouwproject in West-Vlaanderen waar kastanjes zullen worden gecombineerd met traditionele gewassen op zo’n grote oppervlakte. De aanplant gebeurt in de Omloopstraat in Ieper ter hoogte van het Dikkebusvijverpad en dit op een perceel van 1,8 hectare.”

Diderik Clarebout groeide op in de Ieperse deelgemeente Boezinge en woont nu in Houthulst, vlak bij De Blankaart. “Al op jonge leeftijd was ik gefascineerd door alles wat met natuur en tuinieren te maken heeft. Ik hielp graag mee in de bloementuin van mijn oma langs de vaart en ik ging elke dag vissen.”

Cursus voedselbos

Hij studeerde moraalwetenschappen en de mosterd voor De Woudezel komt uit zijn scriptie. “Ik maakte mijn thesis rond Paracelsus, De Woudezel genaamd. Wij kozen voor deze naam omdat we net als Paracelsus tegen het establishment in moesten gaan om landbouw opnieuw met bomen te verzoenen. In de beginjaren kenden we tegenwind, maar nu hebben we wel de wind vanachter.”

Intussen is Diderik twee jaar fulltime bezig met De Woudezel. Hij is onder meer ook gediplomeerd herborist, bosgids en permacultuurontwerper. Zijn vrouw Michèle Vanscheeuwyck is eveneens nauw betrokken bij de werking van De Woudezel. “We brengen ook regelmatig workshops en opleidingen. Zo geven we bijvoorbeeld binnenkort een tiendelige praktijkopleiding voedselbos.”

Open voor afhaling op woensdag en zaterdag van 14 tot 17 uur. Info: woudezel.be – info@woudezel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier