Christo en Olivia creëren pluktuin aan rand Bergmolenbos in Rumbeke

Kunstenaar Christo Marichal en partner Olivia in hun ecologische pluktuin aan het Bergmolenbos: “Onze weide is een mooi alternatief voor bloemen vol pesticiden die geïmporteerd worden om in een vaas te belanden.” © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Christo en zijn partner Olivia hebben aan de rand van het Bergmolenbos in Rumbeke een eigen ecologisch paradijsje gecreëerd. Wat begin dit jaar nog braakliggend was, werd omgetoverd in een prachtige bloemenweide, waar ook eetbare kruiden een stekje hebben. Onder de noemer In ’t Wilde Weg kan je er op enkele vaste momenten komen plukken.

Kunstenaar Christo Marichal en partner Olivia zijn globetrotters en vertoeven geregeld in het buitenland. Hun vele reizen brachten hen van Colombia over Sri Lanka tot Zuid-Afrika. Dat ze in onze streek nu toch een stekje gevonden hebben waar ze dagelijks kunnen ‘aarden’ is opmerkelijk. Wie de plukweide van het duo ziet weet evenwel dat het plaatje klopt.

Biologisch moestuinieren

“Tijdens het reizen deden we veel invloeden op over de natuur, duurzaamheid en ecologie”, zegt Olivia. “Combineer dat met het feit dat ik thuis ook tussen de bloemen opgroeide en je krijgt een creatieve mix waar we wel mee aan de slag wilden gaan. Mijn pa was vlasboer en een pionier op het vlak van biologisch moestuinieren. De filosofie van gezond leven en eten kreeg ik thuis dan ook met de paplepel mee.”

Het laatste puzzelstukje viel op zijn plaats toen het koppel begin dit jaar via een vriend een prachtige locatie aan het Bergmolenbos ontdekte.

Telen op koffiedik

“We beschikken hier over voldoende ruimte om bloemen en kruiden te kweken”, vervolgt Christo. “De ervaring die we opdeden tijdens vrijwilligerswerk liet ons toe om onder andere te telen op koffiedik, iets wat we leerden in Colombia. Ook stages op een wijnfarm in Zuid-Afrika, Cornwall of een teeltproject in de Malediven brachten ons veel bij.”

“We volgen de seizoenen, telen er op het ritme van de natuur en doen dat volgens het korteketenprincipe. Onze weide is dan ook een mooi alternatief voor bloemen vol pesticiden die van ver komen om ergens in een vaas te belanden. Het accent ligt daarbij op eetbare bloemen. Via workshop wil Olivia die kennis doorgeven.”

Instagramkanaal

“De naam In ’t Wilde Weg staat voor onze rebelse aanpak. We hebben geen strak omlijnd plan en zien wel waar het ons brengt. De natuur ontgoochelt immers nooit.”

De eerste zaadjes kiemden in maart in een tot kweekkas omgebouwde voormalige stal. Ondertussen deed de natuur zijn werk en kunnen mensen er sinds juni terecht om te komen plukken. Via Instagramkanaal int.wildeweg worden de plukmomenten aangekondigd.

“We zijn er voor mensen die zich bewust zijn van de natuur en naar waarde weten te schatten. We werken nauw samen met het Agentschap Natuur & Bos en een lokale imker Ann om te streven naar veel biodiversiteit. Hou je zelf niet zo van plukken, dan maken wij een wildboeket dat je op een van onze lokale afhaalpunten kan ophalen.”

Share funding

Het koppel krijgt hulp van een groep vrijwilligers. “Die kiezen zelf wanneer ze langs komen en dan vinden ze ’s ochtends op een krijtbord aan de ingang een lijst van klusjes die ze kunnen uitvoeren”, zegt Christo.

“We doen hier ook aan ‘Share funding’, waarbij meerdere chefs hun vierkante meter op het veld krijgen en met die kruiden dan in hun keuken aan de slag kunnen gaan. Verder zitten we boordevol ideeën. Zo heeft Christo nog plannen met een leuk veld in het kader van de herfstequinox.”

In ’t Wilde Weg vind je in de Oude Maria’s Lindestraat 16 in Rumbeke. Meer informatie: www.intwildeweg.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier