Het echtpaar Lieven Coghe en Iris Braekevelt van het landbouwbedrijf Braekevelt LV werkt al twee jaar aan een omgevingsvergunning voor de bouw van een vijfde pluimveestal. Ze zijn met alles perfect in orde en investeerden fors in de globale modernisering van al hun pluimveestallen. “Op milieuvlak is ons bedrijf nog nooit zo schoon geweest”, vertelt zaakvoerder Lieven Coghe.
Het landbouwbedrijf Braekevelt, net op de grens van Ruiselede en Schuiferskapelle, bestaat al sinds het midden van de 19de eeuw. Iris Braekevelt is de vierde generatie, die het bedrijf mee uitbaat. Op dit ogenblik hebben de uitbaters een milieuvergunning voor het houden van zo’n 240.000 slachtkuikens en 546 runderen. Ze bouwden hun eerste stal in 2009 en bezitten nu vier pluimveestallen, met een aanvraag voor de bouw van een vijfde. “Het enige wat ons nog ontbreekt, is het bouwluik voor stal 5, want de milieuvergunning hebben we al”, legt Coghe uit.
“We willen boeren met het oog op de toekomst”
Daarvoor loopt er in april een openbaar onderzoek. Het dossier ligt tot 28 april ter inzage in de gemeentehuizen van Ruiselede en Tielt. Omdat het bedrijf Braekevelt pal op de grens ligt, bevinden twee stallen zich in Schuiferskapelle, twee andere in Ruiselede. Ook de vijfde stal komt daarnaast.
Fikse investering
Ondertussen hebben de uitbaters echter niet stilgezeten. Nog voor het nieuwste strenge stikstofdecreet in februari van dit jaar in het Staatsblad verscheen, investeerden ze fors in het milieuvriendelijker maken van de bestaande stallen. “Vooreerst bouwden we betonnen stofbakken van 25 meter lang en 7 meter hoog, om de invloed op de omgeving zo klein mogelijk te maken”, aldus Coghe. “Bovendien hebben we zowel stal 1 als 2 uitgerust met het beste en duurste systeem om ze ammoniak emissie-arm te maken. Dat zal ook gebeuren voor stal 5, zodat alle stallen up to date zijn. Dat kostte ons zo’n 100.000 euro per stal.”
Minder stikstof
Om volledig te voldoen aan het recente stikstofdecreet, zal het aantal runderen gereduceerd worden van 546 naar zo’n 200 stuks. “Daarmee zullen we in totaal de stikstof-uitstoot binnen ons bedrijf met maar liefst 53 procent verminderen”, aldus Coghe. “Eigenlijk waren we dat pas verplicht einde 2030, maar we hebben daar nu reeds voor gezorgd. Tenslotte zijn we boeren in hart en nieren en runnen we een vooruitstrevend veeteeltbedrijf. We hebben altijd oog gehad voor het milieu. Zo produceren we voor het grootste stuk onze eigen elektriciteit via zonnepanelen, hergebruiken we regenwater en zorgden we zelfs voor een eigen privé-waterzuivering.”
Door de modernisering van de stallen zal ook het aantal transporten na de vijfde stal niet noemenswaardig stijgen.
Meerwaarde voor regio
De milieuvriendelijke ingrepen en de bouw van een vijfde stal betekenen ook een belangrijke economische investering voor de regio. “We willen boeren met het oog op de toekomst”, zegt zaakvoerder Coghe. “We kregen positieve adviezen van de gemeenten Tielt en Ruiselede, van de Afdeling Natuur en Bos, van de Mestbank en van de dienst Waterlopen. Mensen vergeten wel eens dat een groot deel van het landschap door boeren wordt gemaakt. En wie geniet daar ook van? Lopers, wandelaars, fietsers, oldtimerfans, zoektochtorganisatoren en rallyrijders, om enkele voorbeelden te noemen. Ik neem aan dat dit toch een meerwaarde is voor de regio.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier