De Boerenbond reageert ontgoocheld op de plannen van de Vlaamse regering om de 500 hectare rivierherstel langs de Leie in kader van het Seine-Scheldeproject alsnog te realiseren. Op initiatief van ministers van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) besliste de regering om een intendant aan te stellen, extra geld uit te trekken en een nieuwe tijdspad op te stellen. “Deze beslissing is een onaanvaardbare mokerslag voor de land- en tuinbouwsector in de Leievallei”, klinkt het bij de Boerenbond. “Het dossier moet worden bijgestuurd.”
500 hectare natte natuur, in drie fasen gespreid over de komende tien jaar realiseren. Dat is het opzet van het nieuwe plan om het rivierherstel langs de Leie, als compensatie voor de Leiewerken in het Seine-Scheldeproject, alsnog mogelijk te maken. Het netelige dossier ligt al meer dan 15 jaar op tafel, maar op resultaten op het terrein is het vooralsnog wachten. De Vlaamse regering besliste eind september in een ultieme poging het rivierherstel te redden onder meer om een intendant aan te stellen, extra flankerende maatregelen te creëren en meer geld uit te trekken om grondeigenaars en landbouwers langs de oevers van de Leie te vergoeden.
In een eerste fase – voor 31 december 2024 – moet er zo 100 hectare natte natuur komen in de deelgebieden Bavikhove-Ooigembos en Neerhoek-Ponthoek. Tegen eind 2027 moeten er nog eens 200 hectare natuur in andere deelgebieden volgen, om eind 2031 de laatste 200 hectare te kunnen realiseren. Maar de Boerenbond, de beroepsvereniging van land- en tuinbouwers, maakt zich al langer luidop zorgen over het rivierherstel in de Leievallei.
“Onaanvaardbare beslissing”
In een uitgebreide reactie op de nieuwe plannen van de Vlaamse regering geeft de Boerenbond aan ‘zwaar ontgoocheld te zijn’. “Deze beslissing is een onaanvaardbare mokerslag voor de sector in de Leievallei”, klinkt het. “Het dossier moet worden bijgestuurd, dringend en grondig. Tien jaar nadat de Vlaamse Landmaatschappij al landbouweffectrapporten opstelde waaruit bleek dat onze sector zwaar zou worden getroffen door de natuurdoelstellingen, is er geen enkel gevolg gegeven aan die bevindingen. Er is nog altijd geen adequate oplossing voor de land- en tuinbouwbedrijven in de betrokken gebieden voorzien.”
Het is voor ons cruciaal dat de intendant het vertrouwen van onze sector geniet en kennis heeft van de landbouw – de Boerenbond
Het feit dat de overheid de komende jaren wil inzetten op het versneld verwerven van de gronden langs de Leie, botst bovendien met de boerenbelangen, zo geeft de Boerenbond aan. “Een zeer zware dobber dreigt voor onze sector, zeker omdat er ook al onteigening dreigt mocht blijken dat de eerste 100 hectare watergebonden natuur niet snel genoeg gerealiseerd kunnen worden”, aldus de Boerenbond nog. “De intendant, die in dialoog moet gaan met de eigenaars, de gebruikers van de gronden en de landbouworganisaties, moet iemand zijn met kennis van de landbouw. Het is voor ons cruciaal dat die intendant het vertrouwen van de sector geniet en een menselijke aanpak hanteert.”
Crevits uitnodigen
De werkgroep rond het Rivierherstel Leie van de Boerenbond is dan ook van plan om binnenkort Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) uit te nodigen om de beslissing van de Vlaamse regering toe te lichten. “Wij willen haar een duidelijke boodschap meegeven: deze beslissing kunnen wij niet zomaar aanvaarden”, besluit de Boerenbond.
Vooruit-parlementslid Maxim Veys volgt het dossier rond het rivierherstel van kortbij op. “De reactie van de Boerenbond is exact wat ik bedoel met de oude grondpolitiek in de regio”, stelt hij. “Ik begrijp niet dat deze plannen uit de lucht komen vallen voor hen. Dit is een beslissing van 15 jaar geleden, meebeslist door de Boerenbondpartijen. Ze zaten áltijd mee rond de tafel. De natte natuur is trouwens ook voor de landbouwers belangrijk. Het feit dat we al 15 jaar wachten op de realisatie is net een mokerslag voor de biodiversiteit en de natuur in onze streek. Er is in deze geen weg terug.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier