Een 40-tal boeren heeft woensdagmiddag de rotonde aan de Blauwe Toren in Brugge, waar onder andere de op- en afrit richting de expresweg is, enkele uren bezet. Een spontane actie, maar als het van de boeren afhangt, is het zeker niet de laatste. “Na het protest in Zeebrugge ging het de goede kant op. Maar het verloopt nu weer moeizamer”, zegt Willem Derynck (26) uit Ardooie.
Twee weken is het ondertussen geleden dat enkele tientallen boeren dagenlang de toegang tot de haven van Zeebrugge bezetten. Het protest werd stilgelegd onder druk van de Boerenbond, klonk het toen. Nu duiken de boeren toch opnieuw op in het straatbeeld. Woensdagmiddag kwamen zo’n 40 boeren met tractors samen aan de rotonde van de Blauwe Toren in Brugge. Enkel de gewone wagens mochten door. Vrachtverkeer werd tegengehouden.
“Waarom we dit doen? Omdat er nu eenmaal niks veranderd is in die twee weken”, zegt Johan Clarysse uit Aartrijke. “Op deze manier blijven we druk uitvoeren op de politiek. We vinden dit zelf niet leuk, hè. Maar het moet als we willen dat er iets verandert. We doen dit voor de duidelijkheid wel in goede verstandhouding met de politie. Het idee voor de actie is deze ochtend ontstaan en daarna namen we zelf contact op met de politie om te kijken wat mogelijk was. Het is de bedoeling om deze actie een paar uur vol te houden. Opgeven? Neen, als het moet, keren we binnen een paar dagen zelfs terug naar Zeebrugge.”
Geen vrachtwagens
Ter plaatse was de sfeer effectief gemoedelijk. De politie leidde het verkeer in goede banen en zorgde ervoor dat alles veilig verliep. Maar vrachtwagens? Die lieten de boeren niet door. Daardoor ontstond al snel een file, maar grote problemen leverde dat niet op. De locatie was niet lukraak uitgekozen. De rotonde vormt een belangrijk knooppunt voor vrachtverkeer van en naar de haven van Zeebrugge.
Moeizamer
De 26-jarige Willem Derynck uit Ardooie was één van de aanwezige landbouwers. Hij is actief in de groenteteelt. “Het bedrijf is van mijn ouders en door alles wat er aan het gebeuren is, heb ik de overname al met een jaar uitgesteld”, zegt Willem. “Kijk, ik doe dit werk enorm graag en zou niks anders willen doen. Maar zelfs mijn eigen vader zegt: je zou dom zijn om dit verder te doen. Door die wetgeving zou je als jonge landbouwer nu eenmaal beginnen twijfelen. En dat is jammer, want ik geloof hard in de toekomst van de sector. Op veel vlakken zijn we zelfs pionier in Europa. Alleen willen we als sector vooruit en op de manier zoals het op politiek niveau nu beweegt, lukt dat niet. Na ons protest in Zeebrugge hadden we ergens het gevoel dat we op de goede weg waren, maar nu voelen we dat het steeds moeizamer gaat. Met de zaken die nu op tafel liggen, zijn we als sector niet tevreden. Zie deze actie dus gerust als een nieuw signaal dat we alles goed blijven opvolgen”, besluit Willem, bijgestaan door zijn collega-landbouwers. (MM)
Boerenprotest
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier