De laatste tijd viel de regen met bakken uit de lucht. En dat heeft heel wat gevolgen voor de landbouw. De boeren moeten op kortere termijn hun planten zaaien om op tijd klaar te zijn voor het oogstseizoen.
“We naderen ondertussen eind april. Er zijn dus heel wat werkzaamheden die de Vlaamse boeren de komende periode moeten uitvoeren, waaronder bemesting, grondbewerkingen en het planten of zaaien van hun gewassen. Door de zware regenval van de afgelopen tijd loopt alles vertraging op en zullen de boeren alles in een kortere tijdsperiode moeten uitvoeren”, legt Stefanie Delbeke van de Boerenbond uit.
“Boeren moeten met heel veel zaken rekening houden. Natte percelen betreedt je best niet te vroeg, want anders loop je het risico op heel wat structuurschade. Aan de andere kant begint het voor sommige teelten al wat laat te worden. Elk gewas heeft namelijk zijn optimale groeiperiode of voldoende groeidagen nodig. Aangezien de boeren later beginnen dan normaal, valt af te wachten of alles op tijd klaar zal zijn. Het is nog moeilijk om in te schatten of het effect te zien zal zijn in de winkelrekken.”
Moestuinieren
“Voorlopig valt de schade in de eigen moestuinen bij de mensen thuis nog mee. Vooral de slakken zijn de laatste tijd heel actief, omdat de grond zo vochtig is. Als je nu dingen zaait, is de kans groot dat het opgegeten wordt. Dat is het voornaamste gevolg van de vele regen van de afgelopen tijd”, vertelt Angelo Dorny, West-Vlaanderens bekendste moestuinier.
“Gelukkig valt daar wel iets aan te doen. Er bestaat zoiets als nematoden of bodemaaltjes. Dat zijn organismen die in de bodem leven in kleine hoeveelheden en zijn de natuurlijke bestrijder of vijand van de slak. Ze eten hen als het ware als parasieten van binnenuit op. Je kan het gemakkelijk online bestellen. Los het op in een gieter en verdeel het over de bodem. Als je het in geconcentreerde hoeveelheden toevoegt aan de grond, kan je vermijden dat de slakken je oogst verpesten.”
Gelukkig is er langzamerhand beterschap op komst. “De komende dagen zullen er enkele buien blijven vallen, maar minder dan de afgelopen periode. De temperatuur zal ook stijgen naar zo’n 17 graden”, vertelt meteoroloog en weerman David Dehenauw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier