Bedrijfsgilde Wingene voert actie tijdens carnaval in Zwevezele: “Zonder boeren, geen carnaval”

Met de affiches willen ze bij Boerenbond bedrijfsgilde Wingene-Zwevezele aandacht vragen voor de verschillende problematieken die op heden leven in hun sector. © GF
Redactie KW

Op zondag 11 februari trekt de jaarlijkse carnavalstoet opnieuw door het centrum van Zwevezele. De verschillende verenigingen kunnen ook dit jaar rekenen op bevriende land- en tuinbouwers om hun praalwagen vooruit te trekken. Boerenbond bedrijfsgilde Wingene-Zwevezele deelt affiches uit aan de deelnemers om aandacht te vragen voor de verschillende problematieken die er op heden leven in hun sector.

Met de slogan ‘Zet de boeren niet botweg aan de kant’ voert Boerenbond al sinds begin februari acties over heel Vlaanderen. Regioconsulent Michiel Van Robaeys legt uit: “Met onze actie roepen we alle bestuursniveaus op om de landbouwsector meer rechtszekerheid te bieden, meer inkomenszekerheid te bieden en minder te betuttelen met een stortvloed aan regelgeving. Het kan zo niet verder, zo getuige de massale protesten van vorige week.”

De onvrede leeft ook duidelijk bij de land- en tuinbouwers in Wingene en Zwevezele, stelt de lokale voorzitter van bedrijfsgilde Wingene, Stefaan Verhelle. Zoals het een goede boer betaamt, vatte hij de koe bij de horens en werd een affiche specifiek voor de carnavalstoet ontwikkeld. Ook vorig jaar werden reeds slogans aangebracht op de verschillende tractoren. Helaas zijn de slogans van toen nog steeds actueel. “De stoet breng jaarlijks een massa volk samen. Het leek ons vanuit ons bestuur de ideale gelegenheid om onze bezorgdheid nog eens over te brengen naar de gemeenschap. Want zonder boeren en hun tractoren is er geen carnaval”, aldus Stefaan Verhelle.