1.000 euro per uur per persoon: Brugse rechtbank legt fikse dwangsom op voor boerenprotest in haven Zeebrugge

Heel wat boeren willen donderdag de haven van Zeebrugge opnieuw blokkeren. © BELGA

De Brugse rechtbank heeft een dwangsom opgelegd voor het geplande boerenprotest aan de haven van Zeebrugge. Dat bevestigt Apzi-Voka West-Vlaanderen woensdagavond. De vereniging van Zeebrugse havenbedrijven had daarvoor een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank. Dit om blokkades van de haven te vermijden.

Apzi-Voka West-Vlaanderen had bij de Brugse rechtbank een verzoekschrift ingediend omdat landbouwers morgen/donderdag opnieuw acties plannen aan de havens, waaronder ook de haven van Zeebrugge. Bij de boerenprotesten in februari werd de haven volledig geblokkeerd en liep de economische schade voor de havenbedrijven hoog op. Dat wil Apzi-Voka nu vermijden.

De Brugse rechtbank keurde het verzoekschrift goed en legt een dwangsom van 1.000 euro op per persoon per uur voor wie de toegang naar de haven van Zeebrugge of naar bedrijven blokkeert.

“We hadden gehoopt dat deze maatregel niet nodig zou zijn. Het is altijd moeilijk in te schatten hoeveel actievoerders er zouden zijn. Het was een voorzorgsmaatregel omdat we situaties zoals vorige maand willen vermijden”, zegt Dieter Coussée van Apzi-Voka.

Apzi-Voka roept landbouwers nogmaals op om niet af te zakken naar Zeebrugge. “Wij roepen hen op om hun gezond verstand te gebruiken. Als er bepaalde zorgen zijn, dan moeten landbouwers vooral rond de tafel zitten met de personen die daar iets aan kunnen veranderen”, zegt Coussée. “De haven heeft niets te maken met de zorgen waar landbouwers mee zitten. Als ze toch komen, vragen wij dat ze zich bijvoorbeeld oplijnen op de pechstrook zodat de toegang tot de haven en de bedrijven vrij blijft. Wij willen een vrijwaring van het openbaar domein.”