Kruisen in Poperinge voor verdwenen landbouwbedrijven

Redactie KW

In een landschap langs de Stoppelweg werden 24 kruisen neergezet. Dat gebeurde door leden van Wervel vzw (Werkgroep voor rechtvaardige en verantwoorde landbouw), Groen Poperinge, Velt, JNM Westland, GROS Poperinge, Voedselteams Poperinge, Stoppel vzw, Stek vzw en Oxfam Poperinge.

Iedere week houden gemiddeld 24 Vlaamse landbouwbedrijven het voor bekeken. En dit al 13 jaar lang. “Als dit zo blijft doorgaan, blijven er binnen een tiental jaren weinig over. Naast boeren verdwijnt ook heel wat boerenkennis. En welk voedsel willen we eten in 2030”, vragen de verenigingen zich af. Voor elk gestopt landbouwbedrijf werd symbolisch een kruis geplaatst.

Alle deelnemende organisaties vinden eerlijke en duurzame voedselproductie in hun streek belangrijk en roepen op tot actie. In een echte plattelandsgemeente of -regio telt elke boer. De problemen waarmee zij te kampen hebben, raken ook elke burger. Je bent wat je eet en dus kies je voor lokaal, ecologisch en eerlijk, want dat duurt het langst.

Boerderijen sneuvelen omdat boeren niets verdienen: de markt stelt steeds hogere eisen niet zozeer op voedselkwaliteit maar naar uiterlijke kenmerken en op basis van soms onnodige, dure hygiënemaatregelen. De inkomsten voor de producent zijn zodanig laag dat ze de kosten niet dekken. Boeren worden als concurrenten tegenover elkaar gezet: hoewel een veelvoud aan boeren zijn meerwaarde heeft voor het platteland en de leefbaarheid, is het de aanhouder die zogezegd wint.

(AHP – foto MD)