De stad Kortrijk en de politiezone Vlas schakelen vanaf deze week agenten in burger in in het winkelwandelgebied. Aanleiding zijn de aanhoudende stroom van beledigingen, discussies en voorbeelden van agressie ten opzichte van winkelpersoneel. “Van het respect en de dankbetuigingen voor onze mensen op de werkvloer schiet bijna niets meer over”, zucht Lindsey Verhaeghe van de socialistische vakbond BBTK. “De Jonagoldman vorige week was een typevoorbeeld, maar dat incident was maar het topje van een gigantische ijsberg.”
“Ja, het is erger geworden dan in de eerste lockdown.” Lindsey Verhaeghe, secretaris van de socialistische vakbond BBTK in West-Vlaanderen, zucht diep. De voorbije dagen en weken verzamelde ze tientallen getuigenissen van medewerkers in allerlei winkels, van supermarkten tot doe-het-zelfzaken, en die zijn allerminst aangenaam.
“Discussiëren over dat mondmasker, de regels moedwillig negeren, luid schelden tot jammer genoeg zelfs duw- en trekwerk: het gebeurt quasi elke dag en overal. Ik herinner me de situatie in maart, april en mei toen de klanten dankbaar waren, respect hadden voor het winkelpersoneel. Personeel dat ook in de vuurlinie stond en dagelijks onnoemelijk veel contacten had. Al die dankbetuigingen zijn weggegleden. Wat overblijft vandaag is stress en frustratie.”
Prikacties in burger
Dat de coronamaatregelen nu al maanden lang aanhouden, speelt volgens Lindsey een belangrijke rol. “Het duurt allemaal heel lang en bij velen loopt het emmertje begrijpelijk vol. Maar ook dat is geen argument om onrespectvol met het winkelpersoneel om te gaan. De Jonagoldman vorige week was een typevoorbeeld, maar het gebeurt zoveel vaker. Dat incident was maar het topje van een gigantische ijsberg. Het coronavirus weegt op iedereen, maar stress en burn-outs als gevolg van dergelijke voorvallen zorgen voor een enorme uitval bij het personeel.”
Dat er aan de ingang van handelszaken heel vaak stewards of securitypersoneel worden ingeschakeld, helpt lang niet altijd meer, merkt Lindsey. “En niet elke keten voert een even serieus veiligheidsbeleid”, oppert de vakbondssecretaris nog. “Met alle respect maar een jobstudent van 18 jaar kan weinig inbrengen tegen onbeschofte klanten. Dat is een groot verschil.” In Kortrijk wil men daarom een tandje hoger schakelen en zullen vanaf deze week prikacties met agenten in burger worden georganiseerd. Die patrouilles vullen de stewards, security en agenten in uniform aan en zullen tot in de winkels zelf controleren.
“Geen heksenjacht”
“Afgelopen weekend kleurde onze druktebarometer in het centrum voor de tweede keer rood”, stelt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Uit gesprekken met handelaars en alle andere mensen op het terrein merken ook wij dat het respect voor zowel personeel als stewards afneemt. Bovendien blijken almaar meer mensen het moeilijk te hebben met de coronaregels, het soloshoppen bijvoorbeeld. Je kan altijd preventief blijven werken, maar op een bepaald moment houdt het op. Als je ziet dat het niet de goede kant opgaat, zowel qua coronacijfers als incidenten in de winkels, dan moet je ingrijpen.”
“Laat ons wel duidelijk stellen: dit is geen heksenjacht”, vult politiewoordvoerder Thomas Detavernier van de zone Vlas aan. “Maar de signalen die we vanuit de winkels krijgen, kunnen we niet negeren. De regels zijn er met een reden en alles staat en valt met respect voor elkaar. Deze prikacties met onze collega’s in burger, in de winkelstraten vormen op dat vlak een signaal naar de shoppers toe. Een sterk signaal.”
Bij BBTK juicht men de inzet van extra patrouilles toe. “Het is goed dat de stad en politie wakker schieten”, oordeelt Lindsey Verhaeghe. “Wij beseffen dat het onmogelijk is om altijd overal aanwezig te zijn en in alle winkels te controleren, maar dit is wel een stap vooruit.”
“Met twee shoppen moet weer mogen kunnen”
Naast de inzet van extra politiemensen breekt de socialistisch vakbond BBTK ook een lans om enkele bestaande maatregelen te herzien. “We zien vandaag dat soloshoppen zo goed als onhaalbaar is, dat iedereen wel een manier heeft om die regel te omzeilen”, aldus Lindsey Verhaeghe. “Vanuit de werkvloer wordt dan ook de vraag gesteld of dat type regels nog wel opportuun is. Mensen opnieuw met z’n tweeën laten winkelen, zou volgens veel personeelsleden discussie, frustraties en stress kunnen vermijden. In onze ogen kan dat perfect georganiseerd worden als het aantal klanten dat in de winkel binnen mag, hetzelfde blijft. Ik ben geen viroloog of expert, maar vijf koppels van twee in plaats van tien individuele klanten in de winkel beperkt het risico op verspreiding toch ook?”
Tot slot richt de vakbondssecretaris zich ook tot de winkelketens en koepelorganisaties zelf. Niet overal worden dezelfde veiligheidsmaatregelen en regels gehanteerd, zo blijkt. “De ene keten neemt het al serieuzer dan de andere. Bovendien is het sectorakkoord van afgelopen zomer niet verlengd na 31 december. Dat betekent dat de regel om elke klant een kar te laten nemen, niet altijd meer worden afgedwongen. Meer controles en tussenkomsten bij incidenten zijn een grote hulp, maar ook de sector kan en moet meer doen om de veiligheid van het personeel te waarborgen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier