Koning en koningin smullen deze week van een zwart paaslammetje uit Pollinkhove

Een delegatie van de vzw Handelaars en Ambachtslui overhandigt op dinsdag 31 maart naar jaarlijkse traditie een paaslam aan het koningshuis.


Het dier werd grootgebracht bij schapenhandelaar Eddy Bucquoye en zijn zoon Baptist uit Pollinkhove.

“Het is een eer om dit te mogen doen en een mooie promotie voor de schapenhouderij”, vindt Baptist. “Het koninklijk lam kreeg geen voorkeursbehandeling. Het dier zat samen met zijn leeftijdsgenootjes op stal waar ze ruwvoer konden eten. Natuurlijk kiezen we wel het mooiste lam eruit om aan de koning te schenken.”

De traditie om een paaslam te schenken bestaat al 32 jaar. Wijlen koning Boudewijn was destijds bezorgd over het voortbestaan van de activiteiten in het Anderlechtse slachthuis. Uit dankbaarheid voor zijn tussenkomst toen, schenken de handelaars sindsdien jaarlijks een lam aan de koninklijke familie.

“Het paaslammetje was iets meer dan drie maand oud en van het ras Zwartbles-Suffolk”, zegt Baptist Bucquoye. “Het woog levend 34 kg, dat is een ideaal gewicht voor een paaslam.”

Het lam werd heel mooi gegarneerd en zal door de koninklijke familie worden opgegeten.

Lamsvlees promoten

Eddy Bucquoye en zijn zoon Baptist baten ook de runder-, kalver- en schapenlijn ABACO bvba uit in het slachthuis van Anderlecht. Omdat het lammetje werd gekweekt op hun schapenboerderij, draagt het dier het Pastorale-keurmerk. “Pastorale is hét keurmerk dat garant staat voor puur en lekker kwaliteitslamsvlees van eigen bodem”, legt Baptist uit. “Het is een hele eer om dit label te hebben. Een mooie promotie voor de schapenhouderij en lamsvlees op zich dat minder voorkomt in onze keukens. Lamsbout en het kroontje zijn nochtans heel lekker, maar ook de minder gewaardeerde stukken smaken heerlijk in een lamstoofpotje. Daarom steunen wij de projecten als pastorale om lamsvlees van eigen bodem te promoten.”

(KVCL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.