Koksijde zette ‘koopjesdag’ in teken van Eerste Wereldoorlog

De leden van de St. Jacobsmossel en de hotelschool Ter Duinen met schepen van toerisme Dorine Geersens. © EDL
Redactie KW

De sfeer uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog vierde maandag hoogtij langs de Zeelaan in Koksijde.

Maandag 17 augustus was de Zeelaan in Koksijde ondergedompeld in een tijdsbad. Niet de kommer en kwel van WO I, maar het alledaagse leven van die periode kreeg de aandacht. Welke dagelijkse kost zij voorgeschoteld kregen en welke muziek voor ontspanning zorgde? Je kwam het allemaal te weten.

In de straat werd je muzikaal verrast door ‘Vol au vent’ en door ‘Le Grand Septuor De La Grande Guerre’. Verderop stonden bij een gestrand vliegtuig soldaten op wacht en werden oorlogsverhalen verteld. Tussen alle bezoekers zocht een steltenloper in verrassend kostuum zijn weg. Kunstenares Sonja Mazereel toverde op straat een oorlogstekening in 3D. De kinderen konden zich uitleven op enkele springkastelen.

Muziek en lekkernijen

Op twee podia in de winkelstraat traden de coverbands ‘The Covers’ en ‘The Pledge’ voor de middag op, na de middag was het aan de jonge muzikanten en zangeressen van ‘The Andrew Brothers’ en ‘The Midnight Blue Birds’ met swingende chansons uit de oorlogsjaren.

De orde van de St. Jacobsmossel, in samenwerking met de hotelschool Ter Duinen, serveerde oorlogskost voor 6 euro aan lange vriendschapstafels. Je kon er werkelijk de sfeer ‘proeven’ van toen, met buikspek en patattesmeus. Tijdens al die activiteiten was het voor de vele bezoekers lekker kuieren in en voor de winkels van de Zeelaan en batjes doen aan oorlogstarieven.

(EDL)