“Als kind droomde ik er al van, maar nu zijn de passie, de fascinatie en de goesting zo groot dat ik echt de stap gezet heb om de limonadefabriek Puckolo van mijn voorouders weer tot leven te brengen,” zegt Bram Algoet. Hij vormt de vijfde generatie van een overbekend familiebedrijf dat meer dan 85 jaar in Heule-Watermolen gevestigd was. Jammer genoeg kan de heropstart niet op dezelfde plaats gebeuren, want op de vroegere bedrijfssite is intussen een woonwijk opgetrokken.
Bram (40) loopt al een hele tijd met het idee rond. “Ik heb als kind mijn broek versleten bij Puckolo. Ik heb er als jobstudent gewerkt en zowat alles gedaan, aan de band gestaan, bakken gestapeld, ik wist alles.” Zelfs zijn vrouw Isabel Callens, met wie hij 23 jaar samen is, heeft er nog een vakantiejob gedaan. Zij gaat dus ook graag mee in het nieuwe verhaal.
Het begon na WO I
Het frisdrankenbedrijf, waar ooit 80 mensen werkten, is jammer genoeg in 2006 failliet gegaan en een overnemer werd niet meer gevonden. Het was Brams betovergrootvader Gustave Herman (1876-1955) die eerst een koetsiersbedrijf had in de Stasegemsestraat in Kortrijk en die kort na WO I in Heule-Watermolen spuitwater ging produceren onder de merknaam Sint-Godelieve naar de patroonheilige van de parochie. In 1928 nam Maurice Herman het nog kleine bedrijfje van zijn vader over.
De grote expansie gebeurde toen Maurice Herman jr. na het overlijden van zijn vader in 1961 de leiding overnam. De focus werd nu vooral gelegd op limonade en vruchtensap. In 1969 werden de merknamen Puck en Puckolo – overgenomen van een bedrijf uit het Antwerpse – geïntroduceerd. In 2002 is Maurice jr., die tot 1996 actief was, op 70-jarige leeftijd plotseling overleden.
De familie was ook sterk verweven met de plaatselijke parochie. Het bedrijf werd intussen geleid door zoon Piet Herman (die in 2000 overleed) en zijn schoonbroer Filiep Algoet. Er werden nog inspanningen geleverd om het marktsegment van de frisdranken uit te breiden, onder meer met ijsthee van ‘The Simpsons’ en zelfs Samsonlimonade. Het succes bleef niet duren. Er werd financiële schade geleden door het faillissement van een mengstroopfabrikant en de sector kampte met de concurrentie door sport- en andere frisdranken. Het werd het einde van Puck.
Niet over één nacht ijs
Bram Algoet groeide op in de Izegemsestraat in Heule-Watermolen in het huis waar zijn overgrootouders woonden. Hij is een van de drie kinderen van Filiep Algoet en woont nu in de Vredelaan in Kortrijk. Hij volgde een grafische opleiding en werkt nu bij het reclamebureau GBL Studio in Heule. Hij is UX designer ( user experience designer ), wat staat voor gebruikersonderzoeker, een discipline die hem nu ook goed van pas komt bij het herlanceren van zijn limonade.
Maar hoe zette hij 15 jaar na de stopzetting nu ineens die stap? Bram: “Het stopzetten was voor onze familie natuurlijk ergens traumatisch, maar ik had het als kind al willen doen. De aanleiding nu was toen wij een paar jaar geleden op reis in Zuid-Frankrijk limonade dronken met een smaak die mij ongelooflijk goed aan ‘onze’ Puckolo deed denken. Die smaak vind je in België niet meer. Ik miste het en wist dat dit gemis ook op de Watermolen bestond.”
Bram ging niet over één nacht ijs, ging polsen op de markt, bij drankenhandels en de reacties waren erg positief. Hij laat zich als starter ook begeleiden door Voka. “Ik heb ook mijn vader die mij gewoon laat doen, intussen mijn fan nummer 1 is en ook nog zijn interessante connecties heeft.”
Originele recepten
Dankzij de vroegere brouwingenieur Vincent Bruneel heeft Bram het originele recept op de kop kunnen tikken en toen moest hij nog op zoek naar een partner-producent-limonadier want het vroegere bedrijf is dus helemaal verdwenen. Bram: “Ik heb het geluk dat dit een sector is waarin mensen elkaar helpen en zo kwam ik terecht bij Ginstbronnen in het Oost-Vlaamse Oosterzele dat ook al een lange geschiedenis heeft én – belangrijk – met bronwater werkt. Sommigen zullen opwerpen dat het niet het water is van Heule-Watermolen maar dat is niet essentieel.”
Bram Algoet heeft het nieuwe Puck Drinks begin januari opgericht en op maandag 8 maart zijn de eerste Puckolo-flessen ‘gebrouwen’. Er zijn momenteel twee smaken: citroen en sinaasappel. “De eerste indrukken zijn uitstekend”, zegt Bram. “Ik voel mij precies als een klein kind. Ik kreeg al veel mails van mensen die het prachtig vinden dat Puckolo herleeft. Alsof iedereen er zat op te wachten. Stel je voor dat de mensen van de nieuwe wijk die opgetrokken is op de Puckgronden, al liet weten dat ze op hun volgende kermis zeker de nieuwe Puckolo willen schenken!”
Is de productie in Oost-Vlaanderen, dan gebeurt de distributie wel vanuit een magazijn in de Mellestraat in Heule. De limonade is nu onder meer al te verkrijgen in diverse AD Delhaizes en bij drankenhandel Pauwels in Heule.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier