Journaliste Eline Declercq schoolt zich om tot erkend diëtiste
Met haar motto ‘Happy, healthy, balance’ wil erkend diëtiste Eline Declercq (32) uit Sint-Eloois-Vijve komaf maken met het klassieke beeld dat mensen van een diëtist hebben. “De weegschaal wil ik liefst verstoppen in een hoekje”, vertelt ze. “Het is zonde dat vrouwen hun humeur laten bepalen door dat cijfer.”
We kennen het allemaal wel: de zomer komt eraan en je wilt graag weer in dat jurkje van het jaar ervoor passen of na Nieuwjaar herpakken we ons en moeten die overtollige kilo’s er nu echt wel af. “Helaas focussen heel veel mensen zich te veel op hun gewicht”, vertelt Eline Declercq, die recent van start ging als zelfstandig diëtiste bij haar thuis in Sint-Eloois-Vijve. “Nochtans vertelt jouw BMI niet altijd hoe het met jouw gezondheid gesteld is. Een slank of mager iemand bestempelen we vaak als ‘gezond’, terwijl die persoon misschien evengoed een te hoge cholesterol heeft. Het tegenovergestelde gaat ook op; het is niet omdat iemand overgewicht heeft, dat die persoon per definitie ongezond is. Ik wil mijn cliënten dan ook leren loskomen van dat cijfer op de weegschaal. Ze staat in mijn praktijk, maar ik wil ze liefst verstoppen in een hoekje. Het is zonde dat, veelal, vrouwen hun humeur laten bepalen door de weegschaal.”
Intuïtief eten
Eline wil dan ook afstappen van de klassieke lijst met ‘verboden’ voedingsmiddelen. “Wie koekjes, chocolade en chips uit zijn leven bant, is eraan voor de moeite”, klinkt het. “Bij mij is evenwicht heel belangrijk. Wie te radicaal is, en bijvoorbeeld pasta en brood schrapt, zal zo’n eetpatroon nooit lang kunnen volhouden.”
De Waregemse, die enkele jaren geleden nog aan de slag was als opmaakredacteur bij deze krant, omschrijft zichzelf als een atypische diëtiste. “Ik ben niet de persoon die met het vingertje staat te zwaaien wanneer er 200 gram bijgekomen is op de weegschaal. Ik geef liever duiding over het waarom, ga dieper in op de mechanismen die achter het eetgedrag schuilgaan en ik wil mijn cliënten weer dichter bij de basisprincipes van honger en verzadiging brengen. Een cliënte van mij zei onlangs dat ze rond 10 uur in de voormiddag knallende honger kreeg op haar werk. Ze liet zichzelf niet toe om iets te eten, want ze had nog maar twee uur daarvoor ontbeten. In feite is er maar één iets wat je dan moet doen en dat is eten; voedsel waaraan jouw lichaam op dat moment behoefte heeft. Als baby en peuter/kleuter voelen we intuïtief aan wat ons lichaam nodig heeft, maar een volwassene heeft de intuïtie op vlak van eten helaas vaak volledig verloren.”
Op Insta en Facebook
Zelf zette Eline nog maar recent de stap als zelfstandig ondernemer. “In juni ben ik afgestudeerd als bachelor voedings- en dieetkunde. Lekker eten en experimenteren in de keuken deed ik al langer graag. Het kriebelde dan ook om anderen te kunnen begeleiden bij hun zoektocht naar een evenwichtig eetpatroon”, vertelt de mama van Margot (3) en partner van Hans Omey (33). “Mijn volgers op Instagram en Facebook zien dan ook regelmatig een receptje van mijn hand verschijnen. Ik vind het heel motiverend om anderen op weg te kunnen zetten naar een gezondere versie van zichzelf.“
Info: de praktijk bevindt zich in de Jan-Baptiste Davidstraat 6 in Sint-Eloois-Vijve. Een afspraak maken kan via www.eline-declercq.com, 0477 22 17 40 of contact@eline-declercq.com. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier