“Je krijgt de Barakken niet klein”: onderneemster Marie Anne ijvert voor heropleving van ‘haar’ buurt

Marie Anne verhuurt zelf ook enkele panden in de straat. “Als je een grote keten op bezoek laat komen, haken ze af wanneer ze de straat eens zijn doorgelopen.” © JD
Redactie KW

Marie Anne Vervisch (66) is gepokt en gemazeld in de handel in de Barakken in Menen. Nu ziet ze haar geliefde buurt teloorgaan en daarom trekt ze aan de alarmbel. Ze spreekt vol lof over de unieke site, maar ziet het enkel achteruitgaan. “Er gebeurt niks en dat wil ik aankaarten.”

Het was alweer een kaakslag toen de Vlaamse Waterweg onlangs aankondigde dat de Leiewerken pas van start gaan wanneer de beroepsprocedure tegen de vergunning van de baan is. Nog altijd geen nieuwe brug in het centrum van Menen. Marie Anne Vervisch (66) ziet het met lede ogen aan.

Ze kende de gouden tijden van de Barakken met haar snoepwinkel, die intussen in handen is van haar zoon Jonah. Op zon- en feestdagen was het over de koppen lopen in de Rijselstraat, waar winkels en horecazaken floreerden.

Potentieel

“Het is dan ook een straat met een enorm potentieel”, vertelt Marie Anne, die haar liefde voor het winkelgebied niet kan verbergen. “Je hebt kledingwinkels, maar ook een slager, chocolatier, bakker, tattooshop, snoepwinkel, noem maar op. Nergens vind je zo’n diversiteit. Als je komt voor één zaak, ga je gauw een andere binnen. Dat is uniek.”

“De bedoeling blijft om de straat aan te pakken, ook buiten de zone van de Leiewerken” – Schepen van Ondernemen en Toerisme Virginie Breye (N-VA)

Haar hart dat klopt voor de Barakken bloedt nu. En daar zitten de Leiewerken voor een groot deel tussen. Leegstand, kapotte ramen en onkruid kenmerken de straat, vooral aan de panden die onteigend werden door de Vlaamse Waterweg. “Het zorgt ervoor dat winkels niet meer verhuurd geraken”, zegt Marie Anne, die zelf ook enkele panden verhuurt. “Als je een grote keten op bezoek laat komen, haken ze af wanneer ze de straat eens zijn doorgelopen. Je pand blijft leegstaan en daar betaal je taksen voor. Plus, die panden verminderen in waarde.”

Marie Anne hoopt dan ook dat de stad inspanningen levert om van de Barakken weer de mooie winkelstraat van weleer te maken. “De Barakken zijn niet klein te krijgen, maar ze doen wel hun best om het te laten doodbloeden. Gelukkig zijn er nog de rasechte ondernemers die blijven investeren.”

Hoop

Schepen van Ondernemen en Toerisme Virginie Breye (N-VA), zelf ook onderneemster in de Barakken, erkent het probleem. “Maar we kunnen enkel wachten op de nieuwe Leiebrug”, meent ze. Als schepen kan ze weinig ondernemen. “De bedoeling blijft om de straat aan te pakken, ook buiten de zone van de Leiewerken. We kunnen wel geen beloftes maken, als we niet weten of we die kunnen nakomen. We leven nu op hoop.”

Ook bij de Vlaamse Waterweg zijn ze zich bewust van het probleem. “Wij willen niks liever dan er een mooie site van maken, maar we moeten de procedure afwachten”, zegt woordvoerder Geert Weymeis. “We bekijken nu wel om een snoeironde in te leggen voor het onkruid en om de panden schoon te maken. Door de beroepsprocedure zijn we nu eenmaal geconfronteerd met extra uitdagingen.”

Financiële inspanning

Naast het snoeien en schoonmaken, wordt ook gewerkt aan een tijdelijke invulling. Daar werd al over gebrainstormd binnen de stad. “Bedoeling is dat wij de voorstellen maximaal ondersteunen en daar ook een financiële inspanning tegenover zetten”, aldus Weymeis. (Joerie Dewagenaere)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier