“Industriële bedrijven twijfelen over hun toekomst in België”: Voka-enquête laat alarmbellen afgaan

Voka-topman Bert Mons: “De komende weken zullen we alle partijvoorzitters wijzen op de urgentie van de situatie.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Onze economie staat voor grote uitdagingen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête die Voka bij vierhonderd West-Vlaamse ondernemers heeft afgenomen. De helft schat de situatie (zeer) negatief in, bij de industrie is slechts een kwart overtuigd dat België nog aantrekkelijk is om nieuwe investeringen uit te voeren. “De komende weken zullen we alle partijvoorzitters wijzen op de urgentie van de situatie”, zegt gedelegeerd bestuurder Bert Mons.

“Onze industriële bedrijven staan onder grote druk en twijfelen over hun toekomst in België”, stelt Bert Mons. “Dit moet alle alarmbellen doen afgaan. De industrie vormt de ruggengraat van de economie. We vrezen in de komende maanden meer bedrijven in moeilijkheden en het verlies van nieuwe investeringen en jobs.”

“We staan op een kantelpunt: willen we de duurzame transitie echt wind in de zeilen geven, dan is nu investeren een absolute noodzaak. We zullen elke partijvoorzitter persoonlijk zien en de Wetstraat confronteren met de realiteit op de bedrijfsvloeren. De komende verkiezingscampagne moet draaien om het behoud van onze welvaart en de versterking van ons industrieel weefsel.”

Nood aan industrieel beleid

De Vlaamse industrie staat onder druk. De toegevoegde waarde ligt vandaag ruim zes procent onder het pre-coronaniveau. “Met een duidelijke terugval in het voorbije jaar. De hele industrie draait onder haar normale toeren, met een capaciteitsbezetting van 74 procent – tegenover een langetermijngemiddelde van 79 procent. In de chemie, de kunststof-, de textiel- en de papiernijverheid ligt die zelfs historisch laag.”

Voka West-Vlaanderen wijst er op dat er nood is aan een industrieel beleid op Vlaams, federaal en Europees niveau. Er moet werk gemaakt worden van een verlaging van de loonkosten, competitieve energieprijzen, een rechtszeker en vlot vergunningenproces en een gelijk speelveld onder de EU-lidstaten op het vlak van subsidies en regelgeving.”

Cijfers

Op de vraag Hoe beoordeelt u het economische klimaat op dit moment, antwoordde 48 procent (zeer) negatief, 39 procent neutraal en 13 procent positief.

42 procent ziet het economische klimaat de komende twaalf maanden verslechteren, 42 procent voorspelt een status quo en 14 procent ziet de situatie beter worden.

Amper 33 procent vindt België nog een interessant land om te investeren. 32 procent antwoordt resoluut negatief op deze vraag, 35 procent twijfelt.

Stijgende loonkosten (52 procent) vormen de grootste bezorgdheid binnen de bevraagde West-Vlaamse bedrijven, gevolgd door moeilijkheden om geschikte mensen te vinden (51 procent). Ook de verhoogde regeldruk en administratieve lasten (39) doen zorgen oprijzen, net als de politieke situatie (38 procent) en een gebrek aan vraag vanuit de markt (37 procent).

De Voka Weetstraatenquête werd afgenomen tussen 4 en 12 maart bij 400 West-Vlaamse ondernemingen. De enquête polst in een tweede golf, die later wordt bekendgemaakt, naar de blik van ondernemingen op de politiek, de aankomende verkiezingen en de regeringsvormingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier