West-Vlamingen werken veel en hard, maar is dat er ook aan te zien op onze oude dag? Met een mediaan van 1.887 euro bruto liggen onze pensioenen het laagste van alle Vlaamse provincies. Nu de onderhandelaars voor een federale regering werk willen maken van een grondige pensioenhervorming, klinken er bezorgdheden vanuit verschillende hoeken.
Tienduizenden Belgen trokken maandag naar Brussel om te betogen tegen de pensioenplannen van de regeringsonderhandelaars. Die zijn nog niet concreet, maar volgens de vakbonden wijzen gelekte nota’s op fors pensioenverlies voor ambtenaren en leerkrachten. “Een modale leraar met een carrière van 40 jaar zou 15 procent nettopensioen moeten inleveren”, berekende Koen Van Kerkhoven van onderwijsvakbond COC. Maar de nota in kwestie heeft het niet alleen over overheidspersoneel. “Vooral werknemers die geen 35 jaar effectieve tewerkstelling kan voorleggen, dreigt het kind van de rekening te worden. Voor hen staat het minimumpensioen op de helling”, zegt Raf De Weerdt van ABVV.
Ambtenaren krijgen het dubbele
Veel zorgen dus over het toekomstig pensioen van wie vandaag nog werkt. En misschien nog het meest bij ons, want in West-Vlaanderen hebben we nu al de laagste pensioenen boven de taalgrens. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Pensioendienst. In 2024 ontving een doorsnee West-Vlaamse gepensioneerde bruto 1.887 euro pensioen per maand. Afhankelijk van de gezinssituatie komt dit netto neer op iets tussen de 1.600 en 1.700 euro per maand. Met ons brutobedrag scoren we – samen met Limburg – het laagst na Vlaams-Brabant (2.021 euro), Antwerpen (1.965 euro) en Oost-Vlaanderen (1.925 euro). De mediaan is het middelste getal als je alle getallen van klein naar groot rangschikt. Dat zorgt voor een meer representatief cijfer dan het gemiddelde, dat heel sterk beïnvloedt wordt door uitschieters.
Die bedragen liggen wel een stuk hoger dan vijf jaar geleden. De mediaan van de pensioenen van West-Vlamingen bedroeg in 2019 nog 1.432 euro, een verschil van 454 euro (oftewel een derde meer, de hoogste stijging in Vlaanderen). Welk type job je heel je loopbaan lang hebt uitgeoefend, heeft een grote invloed op de centen die je krijgt op je oude dag. Zo moeten West-Vlaamse zelfstandigen het met het minste doen, bij die groep ligt de mediaan op 1.715 euro bruto. Voor een werknemer is dat 1.783 euro, bij ambtenaren ligt de mediaan bijna dubbel zo hoog op 3.552 euro. (lees verder onder de grafiek)
Dat kost ons sociaal zekerheidsstelsel natuurlijk een flinke duit, zeker omdat het aantal mensen die een pensioen ontvangt ook jaar na jaar enkel stijgt. Op 1 januari 2024 telde West-Vlaanderen 313.533 gepensioneerden, oftewel 26 procent van de bevolking. Dat is het hoogste aandeel in heel Vlaanderen. Vijf jaar geleden waren het er 283.301, 24 procent van de totale bevolking.
Lage lonen, lage pensioenen
Ook regionaal zijn er verschillen, al zijn die niet zo extravagant groot. Uit de cijfers van de Federale Pensioendienst blijkt dat Koksijdenaren doorgaans het hoogste pensioen ontvangen, namelijk 2.050 euro bruto. Brugge (1.986 euro), Bredene (1.980 euro), Jabbeke (1.967 euro) en Zuienkerke (1.966 euro) vervolledigen de top vijf. Onderaan de lijst vinden we Lo-Reninge (1.753 euro), Spiere-Helkijn (1.762 euro), Heuvelland (1.757 euro), Vleteren (1.755 euro) en Wervik (1.739 euro) terug. (lees verder onder de kaart)
Dat de pensioenen in West-Vlaanderen het laagst zijn, is rechtstreeks gelinkt aan het feit dat ook onze lonen de laagste zijn van alle provincies. Volgens de recentste cijfers van Statbel ligt het gemiddelde maandloon voor een West-Vlaming op 3.684 euro bruto, terwijl dat in Vlaams-Brabant bijvoorbeeld 4.367 euro is. Je loon is een belangrijke parameter bij de berekening van je pensioenbedrag, samen met de periodes waarin je effectief hebt gewerkt en je gezinssituatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier