Twee maanden geleden heeft het gezin van Wout De Raes zijn vijftien jaar oude Renault Mégane verkocht: “Nu doen we alles met de fiets en bus, voor vakanties doen we aan autodelen of huren we een minibus om te kamperen.”
Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier Auto. p>
Fier poseert het vijf leden tellend gezin van Wout De Raes uit Sint-Andries met vier fietsen voor de foto. Lentl (1) zit knusjes vooraan in de bakfiets, Melissa (40), Maren (9), Anse (7) en Wout (40) hebben elk hun tweewieler. “En we hebben nog een elektrische plooifiets en al negen jaar een fietskar, waarin twee kleine kinderen kunnen. Daarmee zijn wij ook al enkele keren op vakantie gegaan”, zegt de vader.
Batterij plat
Twee maanden geleden besloten Melissa en Wout hun familiewagen te verkopen. “De auto van de Vlaming staat gemiddeld 90% van de tijd in de garage, bij ons was het zeker 99%. De voorbije acht maanden reden wij amper 3.000 km”, legt Wout uit. “De batterij van onze Renault Mégane was zelfs plat. We hebben een nieuwe batterij moeten aanschaffen, om de auto te kunnen verkopen!”
“Het was nog maar onze tweede gezinswagen. Vroeger hadden we een brommer, nadien kochten we een Mazda tweedehands. Die ging amper twee jaar mee. De Renault Mégane was ook een occasie, die hebben we in 2006 aangeschaft en laten ombouwen tot een auto op LPG. In november 2017 hebben we de knoop definitief doorgehakt en onze auto vaarwel gezegd, om ecologische redenen.”
“Wij gebruikten ons voertuig in de praktijk vooral om op reis te gaan. Melissa en ik fietsen naar het werk: mijn vrouw werkt bij het OCMW, ik ben Vlaams ambtenaar, met kantoor aan het station. De kinderen fietsen naar school, ze volgen les in het Sint-Lodewijkscollege in de Zandstraat. Ik begeleid ze vaak, want het verkeer is er hectisch. Binnenkort gaan we met de ouderraad actie ondernemen om éénrichtingsverkeer in de Zandstraat te eisen. Auto’s van ouders rijden zich klem of parkeren op het zebrapad aan de schoolpoort, wat onveilige situaties creëert. “
“Voor onze vakanties en uitstapjes doen we aan autodelen”
“Ook de crèche voor Lentl is vlakbij. We spelen ook fietstaxi en begeleiden de kinderen per fiets naar de tekenacademie, de scouts en de jeugdmuziekschool.”
“We hebben onze beslissing genomen in een slechte periode: de wintermaanden, met veel regen. Maar elk gezinslid heeft regenkledij, een fluo jasje én een helm. Niemand klaagt! De kinderen zetten soms voor de grap hun natte fietshelm, die vol regenwater zit, op het hoofd en laten de regen met plezier langs hun haar en voorhoofd druppelen. Ze weten dat ze in vijf minuten thuis zijn en hun haar kunnen drogen!”
“Soms hebben we een auto nodig. Op die momenten maken wij gebruik van de firma Cambio, die gezinnen auto’s laat delen. De voorbije twee maanden hebben wij daar twee keer gebruik van gemaakt: met kerstavond moesten wij naar familie in Melsen, een dorp bij Merelbeke, dat moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Noodgedwongen, omdat wij geen weken op voorhand reserveerden, moesten wij met ons vijf in een kleine Citroën C3. Die werd volgepropt met slaapgerief en luchtmatrassen, want we bleven slapen bij de familie.”
Melissa vult aan: “De tweede keer dat we een beroep deden op Cambio was voor een ritje met ons Waalse neefje en nichtje naar de ijspiste van het Boudewijnpark. We hadden voor hen geen fietsen. Een auto delen voor enkele uurtjes was nauwelijks duurder dan de bus nemen. Met openbaar vervoer vanuit Sint-Andries naar het Boudewijnpark rijden, is geen sinecure. Eerst met de bus richting Visartpark en daar overstappen!”
Parkeren
Wout stelt: “Wie een auto deelt, betaalt amper 2 euro per uur en 30 eurocent per km, brandstof inbegrepen. We zijn van plan om in de toekomst voor vakanties nog gebruik te maken van Cambio. We doen het uiteraard ook omwille van de mobiliteit en het leefmilieu. Twaalf gezinnen die een auto delen, nemen elf parkeerplaatsen minder in! Ik mis mijn voertuig absoluut niet, integendeel, het is een zorg minder. Ook financieel is het beter voor ons gezinsbudget. Stel dat wij op jaarbasis 45 dagen delen en met dat voertuig 9.000 km afleggen, dan is dat nog altijd goedkoper dan een gezinswagen van 15.000 euro aankopen en over tien jaar afschrijven.”
Dossier Auto
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier