De Ieperse biobakkerij De Trog blijft innoveren. In samenwerking met lokale landbouwers en Inagro ontwikkelde zaakvoerder Hendrik Durnez het Belgisch Korenbrood. Speciaal aan dit brood is dat het gemaakt wordt van lokale graanvariëteiten. “Dat betekent dan ook een échte meerwaarde voor onze biodiversiteit”, zegt Hendrik Durnez.
Het zaadje voor het Belgisch Korenbrood tussen De Trog enerzijds en enkele landbouwers werd eigenlijk geplant op Trefdag Biologische Landbouw bij Inagro. Meesterbakker Hendrik Durnez van De Trog inspireerde er een vijftal graanboeren, uit Vlaanderen en Wallonië, met zijn passie voor biologische broodwaren, lokale graansoorten en eerlijke handel. “Mijn oproep om samen opportuniteiten te verkennen bleef niet onbeantwoord”, zegt Hendrik Durnez. “Meer zelfs, het idee om samen aan één zeel te trekken en de Belgische landbouwers te stimuleren om opnieuw bakwaardige graansoorten op biologische wijze te telen, betekende het begin van een vruchtbare samenwerking. Tussen de prachtige graanvelden van Simon Colembie, een bioboer uit de Scheldestreek, vielen uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar.”
Het resultaat is een gloednieuw korenbrood dat deze week op de markt werd gebracht. Uniek aan dit brood is de diverse tarwepopulatie die ervan aan de basis ligt. “Die berust op een spontane, natuurlijke kruising van een tiental tarwesoorten, en betekent dan ook een échte meerwaarde voor onze biodiversiteit”, vervolgt Hendrik Durnez. “We bewegen weg van monoculturen, geven ziekten geen kans en verkiezen een stabiel zaai- en oogstproces. De diverse graanvelden met prachtige kleurschakeringen en de afwisselende lange en korte aren spreken boekdelen. Kortom, we laten Moeder Natuur haar werk doen. Bovendien dragen we een biologische manier van telen en verwerken op handen. We zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de manier is om een antwoord te bieden op de uitdagingen waar we voor staan.”
Het nieuwe Belgische Korenbrood ademt lokaliteit. “De landbouwer, molenaar, bakker én verdeler vinden elkaar gewoon om de hoek. Met ons Belgisch Korenbrood garanderen we steevast een korte keten en eerlijke landbouw, investeren we in een lokale biodiversiteit én beperken we onze ecologische voetafdruk”, aldus Hendrik Durnez. “Met Bio Bakkerij De Trog trekken we met veel trots aan de kar en scharen we ons achter lokale en artisanale producten. Het nieuwe Belgische Korenbrood is voor ons dan ook een ware voltreffer. De volledige keten wordt immers gekenmerkt door ambachtelijke werkwijzen en passie en liefde voor het vak.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier