Howeststudenten bewijzen dat eigenaars zonnepanelen toch nog kunnen besparen

De demo-opstelling en het bijhorende slimme beheer van de energiestromen toont dat eigenaars van zonnepanelen net meer kunnen besparen dan met de terugdraaiende teller.© Howest
De demo-opstelling en het bijhorende slimme beheer van de energiestromen toont dat eigenaars van zonnepanelen net meer kunnen besparen dan met de terugdraaiende teller.© Howest
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De bacheloropleiding Energiemanagement aan Howest stoomt de energiemanagers van de toekomst klaar. En die weten de laatste tijd wat gedaan, nu er zo veel commotie is ontstaan over de afschaffing van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen. De studenten ontdekten dat de afschaffing net tot een grotere besparing kan leiden, mits de opgewekte energie en het verbruik ervan op een slimme manier worden beheerd.

De baseline van de opleiding Energiemanagement aan Howest is ‘Smart Energy Solutions’. Het is net in dat slimme energiebeheer dat voor eigenaars van zonnepanelen de sleutel ligt om de afschaffing van de terugdraaiende teller om te buigen in een rendabel verhaal.

Al langer duidelijk

Nu de overproductie uit de zomer niet langer ingezet zal kunnen worden om de lagere productie in de winter te compenseren, wordt slim omgaan met energie belangrijker dan ooit. “Energiemanagers vervullen een belangrijke adviesrol op dat vlak en daar bereiden we ze tijdens hun opleiding volop op voor”, legt trajectbegeleider Tim Vandendriessche uit.

“In dat opzicht waren wij dankzij een demo-opstelling al langer tot het inzicht gekomen dat het verdwijnen van de terugdraaiende teller de besparingsplannen van zonnepaneeleigenaars niet noodzakelijk in het honderd hoeft te sturen.”

Demohuis

De voorbije jaren ontwikkelde Howest Energiemanagement een Smart Energy House. Daarin zitten zowel klassieke toestellen (wasmachine, vaatwasmachine, koelkast,…) als nieuwe technologieën zoals een warmtepomp en een elektrische laadpaal geïntegreerd die in functie van de levensstijl van de eigenaars worden beheerd.

“De globale doelstelling is om het eigen verbruik van de opgewekte energie zo hoog mogelijk te maken, maar tegelijk piekverbruik te vermijden, want de slimme woning houdt ook rekening met het capaciteitstarief dat vanaf 2022 wordt ingevoerd”, aldus Jurgen Van Ryckeghem, lector Energiemanagement aan Howest.

“Het principe van de demo-opstelling is als volgt: op basis van de meting van de eigen energieopwekking worden verbruikers in- of uitgeschakeld en bij overproductie kiest het systeem waar er meest nood is om te bufferen. Dit kan de aanmaak van warm water zijn, het opladen van de elektrische wagen of de thuisbatterij. Uit onze analyses blijkt dat dit systeem de energiefactuur ook in de toekomst verder kan doen dalen.”

Van testopstelling naar praktijk

De demo-opstelling bestaat uit een digitale meter, zonnepanelen, een warmtepomp en zonnecollectoren, een thuisbatterij, een laadpaal en huishoudelijke verbruikers zoals een vaatwas, wasmachine, droogkast, koelkast, diepvries en een microgolfoven.

Jurgen Van Ryckeghem: “Het blijft uiteraard een test, maar het toont wel hoe eigenaars van zonnepanelen ook zonder terugdraaiende teller energie kunnen besparen, en zelfs meer dan bij de klassieke manier van verbruiken. Het prosumententarief, dat samen met de terugdraaiende teller verdwijnt, werd tot nog toe namelijk altijd als een vaste kost aangerekend. In de toekomst kunnen eigenaars die de elektriciteitsproductie optimaal afstemmen op het verbruik echter beloond worden met een nog lagere energiefactuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier