Voormalig café ’t Gildhof van Hector Ketels gesloopt

© Foto Kurt
© Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Een stukje Lichterveldse geschiedenis is niet meer. Apotheek Tania Maertens in de Astridlaan ging tegen de vlakte, maar wist je dat in dat gebouw ooit de allereerste frituur van Lichtervelde zat? Achter de frietketels stond niemand minder dan Hector Ketels, de oudste Lichterveldenaar die in 2019 op 106-jarige leeftijd overleed.

Bouwkranen waren de voorbije dagen druk in de weer op de hoek van de Astridlaan en het Gildhofplein, waar tot voor kort de apotheek van Tania Maertens gevestigd was. Het gebouw gaat tegen de vlakte en in de plaats komt een nieuwbouw met behalve een nieuwe apotheek ook enkele appartementen. De apotheek vond een tijdelijk onderkomen aan de overkant van de straat.

Wat velen niet weten, is dat met de afbraak van het gebouw een stevig stuk Lichterveldse geschiedenis verloren gaat. Al in de 16de eeuw stond er een café, Gildhof Sint-Antheunis. “Het was het lokaal van de Sint-Sebastiaansgilde, opgericht in 1554”, vertelt Luc Haeghebaert van de heemkundige kring. “De herberg stond tot 1936 pal op wat wij nu kennen als de Astridlaan. Om die straat aan te leggen, moesten het café en enkele aanpalende huizen gesloopt worden. Het werd heropgebouwd langs de Astridlaan. Uitbater was toen beenhouwer Adolf Fiems, stamvader van onder meer garage Fiems in Koolskamp.”

(gf)©Durand Van Colen
(gf)©Durand Van Colen

In 1953 liet Adolf Fiems zijn zaak over aan niemand minder dan Hector Ketels, de erebrandweerman die jarenlang de oudste Lichterveldenaar was, maar in 2019 op zijn 106de overleed. Hector opende in café ’t Gildhof de allereerste frituur van Lichtervelde en baatte de zaak uit tot 30 juni 1968. Daarna werd het een apotheek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier