Steun de horeca: De Smaak (Izegem) scoort met een Vlaamse klassieker

Wouter Creytens in zou open keuken. “We missen het sociaal contact.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Creytens in zou open keuken. “We missen het sociaal contact.” (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Wouter Creytens, chef van De Smaak in de Gentsestraat in Izegem, sprong al bij de eerste lockdown meteen op de kar van de afhaalmaaltijden. “Wij doen dat nu nog altijd, maar hunkeren natuurlijk ook naar de heropening.”

In mei viert De Smaak de 14de verjaardag. Chef Wouter Creytens (47) heeft al bijna anderhalf decennium gebouwd aan zijn restaurant, dat ook al ver buiten onze stadsgrenzen naam en faam geniet. “Wij waren tevreden over hoe de zaken gingen, maar corona heeft dat allemaal wat op zijn kop gezet. Ook voor ons is het hoog tijd dat we weer kunnen werken als vanouds.”

Al in de eerste lockdown startte Wouter met takeaway. “De eerste maandag al. Niet dat we daar traditie in hadden, maar we wilden redden wat er te redden viel. Aanvankelijk deden we dat ook zeven op zeven, waardoor ik eigenlijk constant bezig was. In de tweede lockdown werken we nu van donderdag tot en met zondag. Onze menu – die wekelijks varieert – lanceren we via Facebook, Instagram en de website. Heel wat trouwe klanten vinden de weg naar hier, maar ook nieuwe, vaak jonge mensen kregen we hier al over de vloer. Je ziet de mensen wel eens als ze iets komen afhalen, maar ook wij missen het echte sociale contact. Anders sta je voortdurend tussen de mensen, nu voelt het wat eenzaam aan.”

Wat Wouter als afhaalmaaltijd serveert, is geen copy-paste van zijn gewone menukaart. “Integendeel. We brengen ook vol-au-vent, varkenstongetjes, stukje lamsvlees… We werken uiteraard altijd met seizoensgebonden producten en nu is het de tijd van de asperges. Wij halen die bij een boer in Meulebeke, ze komen dus uit eigen streek. Ook wij kopen dus lokaal.”

Uitgetest

Wij kregen als voorgerechtje de asperges zowel groen als wit met een mimosa van ei en huisgerookte zalm geserveerd. Het botersausje paste smaakvol bij deze versie van de Vlaamse klassieker.

Het hoofdgerecht omvatte een lamssteak van erg mals vlees met kruidenboter en een mosterdsausje. Het vlees werd geflankeerd door een pittig afgekruide ratatouille van zuiderse groenten en ‘pommes anna’. Bij dat laatste gerechtje werden schijfjes aardappel in een bloemmotief geserveerd. Mooi gepresenteerd en erg smaakvol. Ook eens iets om thuis te proberen of te proeven in De Smaak.

Info: www.desmaak.be

Een volledige lijst kan je raadplegen op kw.be/afhaal

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.