Stad scheldt opnieuw huur kwijt voor getroffen horeca en handel en roept privéverhuurders op te volgen

Chris Bevernage, uitbater van horecazaak Dépot aan de Menenstraat: “De eigenaar blijft de huur tijdens de lockdown kwijtschelden.”© TP
Chris Bevernage, uitbater van horecazaak Dépot aan de Menenstraat: “De eigenaar blijft de huur tijdens de lockdown kwijtschelden.”© TP
Redactie KW

De maandelijkse huur kan horecabazen en handelaars definitief kopje onder duwen. Het OCMW bezit een aantal handelspanden in het centrum van Ieper. Het stadsbestuur blijft dit jaar huurgeld kwijtschelden en roept andere eigenaars op hetzelfde te doen. Als de eigenaar niet volgt, overwegen sommige horecabazen om een vrijstelling af te dwingen in de rechtbank.

Twaalf horecabazen en handelaars in panden van het OCMW worden ook dit jaar minstens een deel van hun huurgeld kwijtgescholden. Een zaak die volledig gesloten is, hoeft helemaal niets te betalen. Wie nog takeaway of een gedeeltelijke activiteit organiseert, moet slechts de helft betalen. Hetzelfde geldt voor de concessies in het museumcafé, zwembadcafé en Brasserie Kazematten. Het gaat om een verlenging van de regels die vorig jaar al werden toegepast tijdens de eerste lockdown.

De totale som aan gemiste huurgelden voor de stad loopt op in de tienduizenden euro’s, maar het stadsbestuur staat nog altijd achter deze keuze. “Dit is noodzakelijk voor de ondernemers én om een voorbeeld te stellen aan andere eigenaars”, zegt schepen Philip Bolle (SP.A). “Alle verhuurders moeten erover waken dat ze de kippen met de gouden eieren niet slachten. Wij kunnen slechts een signaal geven, want we hebben geen hefboom in de privésector. Wat huurders nog altijd kunnen doen, is naar de vrederechter stappen, want in bepaalde gevallen leidt dit tot vrijstelling.”

Naar de rechter

Chris Bevernage overweegt die optie voor zijn horecazaak Les Halles aan de Grote Markt. “Ik probeer eerst nog tot een oplossing te komen met de eigenaar. De eigenaar van mijn andere horecazaak Dépot aan de Menenstraat blijft de huur tijdens de lockdown wel kwijtschelden. Enkel samen – met de steun van overheden, verhuurders en leveranciers – geraken we hierdoor. Hopelijk mogen we in de paasperiode opnieuw open, anders vrees ik voor nog meer faillissementen.”

“Ik denk dat we Gent-Wevelgem op 28 maart weer niet zullen halen”, zegt Kurt Titeca, uitbater van Biking Box, een horecazaak en fietsbelevingscentrum in de Menenstraat. “Ik moest onlangs zelf herstellen van corona en geniet gelukkig van die huurvrijstelling door het OCMW, dat eigenaar is van dit pand. Dergelijke maatregelen zijn in ieders belang.”

“Ondanks corona én de Brexit keren toeristen wel weer terug, maar wellicht niet voor deze zomer”, vermoedt schepen Bolle. “Met zulke maatregelen helpen we ondernemers het kopje boven water houden tot er betere tijden aanbreken.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.