Mike en Stéphanie nemen afscheid van Eethuis Mint: “Tweede brand nooit helemaal te boven gekomen”

Mike Van Tuyckom en Stéphanie Vanseveren. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Last call bij Eethuis Mint in Jabbeke komend weekend: Mike Van Tuyckom en Stéphanie Vanseveren sluiten na acht jaar de deuren van hun zaak. “We zijn die tweede brand nooit helemaal te boven gekomen.”

Eethuis Mint opende voor het eerst de deuren in 2016. Mike Van Tuyckom (40) en Stéphanie Vanseveren (36) maakten er een succesverhaal van, maar werden ook achtervolgd door pech. Het koppel werd de voorbije jaren getroffen door twee zware branden en die hakten er telkens hard in. “Een vuurkorf in de tuin, barbecue met vrienden of zo’n onnozel sterretjesvuurwerk voor een jarige klant: ik probeer al twee jaar om mij erover te zetten en het lukt niet. Het besef dat alles wat je hebt opgebouwd in 1, 2, 3 kan weg zijn, hoe hard je ook je best doet…Die gedachte maakt mij heel bang en onzeker. Het liet me gewoon niet meer los”, vertelt Stéphanie.

De eerste keer was de oorzaak zelfontbranding in een container achterin de zaak, de tweede brand ontstond door een ontplofte batterij in het hoverboard dat het koppel kocht voor de verjaardag van z’n zoontje. “Twee keer brute pech”, haalt Mike z’n schouders op. “Het is ook absurd welke ravage zo’n brandje op een half uur tijd kan aanrichten. Bij de eerste brand (in 2017, red.) zaten we in volle servies en moesten we iedereen evacueren. De tweede keer was er vooral veel rookontwikkeling. En dat is ook een probleem als je elke dag in de keuken staat: de minste brandgeur riep meteen nare herinneringen op.”

Nieuw verhaal

Toch blijven Mike en Stéphanie niet bij de pakken zitten. “Ik stap mee in het verhaal van TC Brughia”, zegt Mike. “Iets waar ik enerzijds wel naar uitkijk, maar anderzijds toch ook gemengde gevoelens bij heb. Het zal raar doen om hier de sleutel te moeten afgeven.” Stéphanie besloot om terug naar school te gaan. “Maar eerst nog wat bekomen, en de focus op family time. Mike en ik zijn de laatste tien jaar van het ene avontuur in het andere gevlogen, onze kinderen zijn er ondertussen ook al elf en negen. Zij zijn nu onze eerste prioriteit.”

Het koppel blijft overigens wel in Jabbeke wonen. “We zijn trotse Jabbekenaars, daar verandert er niks aan”, zegt Stéphanie. “De Jabbekenaars hebben ons trouwens ook in hún hart gesloten. De steun die we na elke brand van hen kregen, was hartverwarmend.”

“Veel van onze klanten zijn vrienden geworden”, zegt Mike. “We hebben de laatste weken een pak bloemen en kaartjes gekregen, en veel mensen wilden nog eens afscheid komen nemen. We voelen de appreciatie, dat doet deugd. We kunnen dit hoofdstuk in schoonheid afsluiten.”

Zaterdag draaien ze hun laatste servies, zondagmiddag is er nog een afscheidsdrink. “De overnemers zijn trouwens ook van Jabbeke. Blij dat we de zaak in goede handen kunnen achterlaten”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier