Uitbaters en sympathisanten van de Kings Club in Sint-Pieters bij Brugge organiseerden zaterdagnamiddag een protestmanifestatie tegen de coronamaatregelen waardoor de horeca nog altijd gesloten blijft. “Mijn overbuur mag in zijn voortuin tien mensen ontvangen voor een drankje en een hapje terwijl wij nog altijd ons terras niet mogen uitzetten”, zegt uitbater Hans Blanckaert.
Uitbater van Kings Club Hans Blanckaert toonde zich al eerder een uitgesproken tegenstander van de langdurige sluiting van de horeca. In een filmpje dat viraal ging op de sociale media schreeuwde hij zijn ongenoegen over de aanhoudende sluiting en vooral de zware financiële gevolgen daarvan, uit.
Deze namiddag riep hij klanten en sympathisanten samen voor zijn zaak in de Slachthuisstraat voor een ‘statische betoging’. Een optocht was immers verboden door de politie, die bijzonder talrijk aanwezig was en de straat had afgesloten voor alle verkeer.
“Wij hebben hier een zeer ruime zaak waar iedereen perfect afstand kan houden. Dat we nu nog altijd, na meer dan vijf maanden, gesloten blijven is echt wraakroepend”, zegt Hans Blanckaert. “De financiële impact is gigantisch.” Hans blijft bij zijn eerdere verklaringen dat de horeca op 2 april, bij het begin van de paasvakantie, open zou moeten.
Samen sterk
“Zeker de terrassen moeten toch open kunnen. Ik heb het al gezegd. Op 2 april zet ik mijn terras uit en ik roep zoveel mogelijk uitbaters op om hetzelfde te doen. We zullen dan wel eens zien of ze iedereen een boete zullen geven. Met hoe meer we zijn, hoe sterker we staan!”
Ook de overbuur van Hans, de handelaar in aardappelproducten Marc Wyseur, nam deel aan de actie via een ludiek statement. “Ik mag hier in mijn voortuin tot tien mensen uitnodigen om iets te komen drinken en een hapje van de barbecue te eten. Terwijl Hans met zijn horecazaak Kings Club helemaal niets mag. Hij kan nochtans perfect toezicht houden op de afstandsregels en alles ontsmetten. Die maatregelen van onze overheid zijn dus echt absurd”, zegt Marc Wyseur.
Faillissementen
“Ik denk dat onze ministers niet beseffen welke drama’s er zich afspelen in de horeca en bij de toeleveranciers. Zelf draai ik maar op zo’n zeventig procent van mijn gebruikelijke omzet doordat de restaurants en eetcafés, waar ik veel aardappelproducten zoals frieten lever, al maandenlang gesloten zijn”, aldus Marc.
“Zelf heb ik al zo’n dertigduizend euro tegoed van horecamensen die het niet meer kunnen ophoesten of die al failliet zijn intussen. Gelukkig doen de frituren het met hun takeaway nog redelijk goed en heb ik nog de winkels waar ik kan aan leveren.”
Beknotting van menselijk contact
Ook Marina Maes, de voorzitter van de vzw Ouders van een Vermoord Kind, kwam langs om haar steun te betuigen aan de getroffen horeca-uitbaters en handelaars. “Ik woon hier zelf niet ver vandaan op Sint-Pieters en de Kings Club was de vaste plaats van afspraak om met de leden van onze organisatie, allemaal mensen die ook een diep verdriet kennen, samen te komen. Dat dit nu al maandenlang niet meer kan is heel spijtig”, betreurt Marina.
“Als we nu eens willen afspraken moeten we ergens buiten gaan staan of een wandeling doen, maar dat is natuurlijk niet altijd evident. Heel veel mensen voelen zich eenzaam en worden stilaan depressief doordat het menselijke contact zo beknot wordt. Dus ik hoop maar dat de horeca zo vlug mogelijk weer open kan.”
(PDV/ foto Davy Coghe)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier