Liliane en Willy nemen afscheid van café La Finance

Willy Raes en Liliane Vandenberghe tappen eind volgende maand de laatste pintjes in ‘La Finance’.© EV
Willy Raes en Liliane Vandenberghe tappen eind volgende maand de laatste pintjes in ‘La Finance’.© EV
Redactie KW

Binnenkort komt er opnieuw een einde aan een stukje Gitse cafégeschiedenis. La Finance in de Stationsstraat sluit er eind juni de deuren. Uitbaatster Liliane Vandenberghe (72) neemt afscheid van een plek waar haar moeder en zijzelf bijna zeven decennia café hebben gehouden.

“Ikzelf ben geboren in het jaar 1949”, steekt Liliane van wal. Mijn moeder is hier komen wonen in 1952 en baatte het café uit.” Als jong meisje groeide Liliane op in en rond het café maar niks wees er toen op dat zij de taak van haar moeder zou overnemen.

“Integendeel, toen ik in 1967 met Willy Raes trouwde, was ik zelfs blij om elders te gaan wonen”, vertelt Liliane. “Ik kon immers nooit echt uitgaan, mijn vrienden kwamen altijd gewoon bij ons thuis.”

Liliane en Willy kregen een dochter Anja en een zoon Geert. Anja heeft een eigen kapsalon in de Gitsbergstraat. Geert Raes baat na zijn werkuren een bandencentrale uit in de Amersveldestraat in Hooglede. Liliane zorgde een tijdlang voor haar jonge gezin en het huishouden. “In 1990 kreeg mijn moeder echter een hersenbloeding”, vervolgt Liliane. “Ik kwam voor haar en het café zorgen en in 1991 nam ik het officieel van haar over.”

Verbouwingen

Intussen staat Liliane 30 jaar achter de toog van La Finance en ze zag in die tijd heel wat veranderen. “Er zijn maar weinig cafés meer over die overdag open zijn. Ikzelf doe al de deuren open om 10 uur ‘s morgens. Ook het rookverbod en de strenge alcoholcontroles maken het voor de huidige generatie caféhouders niet gemakkelijk. Mijn vaste klanten komen hier vooral om te kaarten, te biljarten en een babbeltje te slaan.”

De beslissing om te stoppen kwam er doordat de kosten en de nodige verbouwingen aan het aanpalende huis te groot werden. “We zagen het niet meer zitten om werken aan het huis uit te voeren. Daarom hebben we vorig jaar de knoop doorgehakt om alles te verkopen.”

Het café stond een tijdje te koop en is nu uiteindelijk verkocht. “We weten niet zeker wat de nieuwe eigenaars van plan zijn, misschien blijft het toch nog een tijdje café, we zullen wel zien.”

in schoonheid

Tot eind juni blijft Liliane nog op post achter de toog van café La Finance, daarna sluit ze haar deuren onherroepelijk.

“We zijn in elk geval blij dat we nog in schoonheid afscheid kunnen nemen van onze klanten, ook al mogen we voorlopig enkel het terras openen. Wat ik het meeste zal missen, is toch wel het volk in mijn café en het contact met de klanten. Gelukkig heb ik nog heel wat hobby’s zoals wandelen, fietsen en naaien dus ik ben niet bang dat ik me zal vervelen”, besluit Liliane.

(EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier