Internationale chef opent Surf & Turf in Sint-Amandsstraat

Abdelkader Dhayem en Ekrem Zurel combineren vis en vlees.©Davy Coghe Davy Coghe
Abdelkader Dhayem en Ekrem Zurel combineren vis en vlees.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Benieuwd naar een steak tartaar met garnaaltjes en oesters en andere opmerkelijke vis-vleescombinaties? Dan kan je sinds kort terecht bij restaurant Surf & Turf van chef Abdelkader Dhayem, een Bruggeling met Tunesische roots. “Ook voor een traditionele couscous ben je bij ons aan het goede adres”, zegt Abdelkader.

Na meer dan twintig jaar horeca-ervaring besloot Abdelkader Dhayem dat de tijd rijp was om een eigen zaak te starten. En wel vlak tegenover het pand in de Sint-Amandsstraat waar hij jarenlang gewerkt heeft, namelijk bij restaurant Carillon, dat nu omgevormd is tot de luxe bistro Surplace.

Buitenland

“Ik heb ook lange tijd in het buitenland gewerkt, vooral in de keukens van The Residence Hotel group, en behaalde mijn koksdiploma aan een vermaarde Zwitserse hotelschool. Vooral in Italië heb ik veel geleerd”, vertelt Abdelkader. “De liefde voor de fijne keuken zit overigens wel in ons bloed want mijn oudere broer werkt ook al jarenlang als chef. Hij is net terug van een opdracht voor een hotel in Dubai. Momenteel is hij terug in ons moederland Tunesië maar het is de bedoeling dat hij na de zomer hier ook in de zaak komt.”

De naam van de zaak, Surf & Turf, staat voor de Engelstalige term voor combinaties van vis en vlees. De surf & turf eetcultuur, met kreeftenstaart in combinatie met rundersteak als bekendste gerecht, vond zijn oorsprong in de jaren 60 bij de middenklasse in de Verenigde Staten. “Er zijn ook heel veel andere, creatieve mogelijkheden met surf & turf. Dat heb ik genoeg gezien in het buitenland. Hier in de zaak gaan we er alleszins op een originele manier mee aan de slag en we gebruiken ook zowel Aziatische als mediterraanse kruiden in de bereidingen. Als suggestie hebben we nu een steak tartaar met garnaaltjes bij en oesters in verwerkt”, zegt Abdelkader.

Couscous

“Ook vissoorten als zalm en kabeljauw lenen zich er goed toe om met vlees te combineren. Voor wie het liever toch iets klassieker houdt hebben we ook traditionele vis- en vleesgerecht op de kaart. En ook voor een echte Tunesische couscous ben je hier aan het goede adres.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier