Horecafamilie Cousaert laat hun restaurants op de Markt over: “Geen familiale opvolging”

Nadia Cousaert (60) runde de twee zaken met haar schoonbroer Luc Vanlessen (66). (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Acht jaar na de start van hun uitbating van Grand Café Belfort en Café Français laat de bekende horecafamilie Cousaert beide restaurants over. “We willen het wat rustiger aan doen en zullen ons terugplooien op ons hotel-restaurant Weinebrugge in Sint-Michiels”, zegt Nadia Cousaert, die de zaken met haar schoonbroer runde.

In februari 2016 ging de familie Cousaert – ook goed bekend van hotel-restaurant Weinebrugge en met de 79-jarige Rudi Cousaert als pater familias – van start met de exploitatie van de op de Markt naast elkaar gelegen restaurants Café Français en Grand Café Belfort. Ze konden beiden zaken overnemen uit het faillissement van de gevallen Brugse horecapaus Phillip Calleeuw. Maar aan het verhaal van de familie Cousaert op de Markt van Brugge komt acht jaar na de start een einde. “Onder onze uitbating liepen beide zaken in elkaar door en werd er gebruik gemaakt van een gezamenlijke keuken. Nu met de overname zullen beide zaken terug opgesplitst worden”, zegt Nadia Cousaert (60), die het dubbelrestaurant uitbaat samen met haar schoonbroer Luc Vanlesson (66). “Café Français is nu al overgelaten aan de mensen die ook al restaurant Da Mario hier op de Markt uitbaten, namelijk Klaas Devriese en Wesley Mathijs. Voor wat Grand Café Belfort betreft; die wordt op 1 maart overgenomen door de uitbaters van horecazaak Groot Vlaanderen op ’t Zand, namelijk Khan Ashuqullah Hazrat en Sayar Waheedullah; beide afkomstig uit Afghanistan.”

Weinebrugge

“Aanvankelijk hebben we wel geprobeerd om de twee aansluitende restaurants aan één overnemer over te laten, als geheel dus”, vult Luc Vanlesson aan. “Maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar.” De familie koos er dus voor om de zaken over te laten buiten de familie. Binnen de familie bleek er immers geen opvolging klaar te staan. “Mijn man Lorenzo Boutens en ik hebben twee zonen. Miguel is actief in de modesector en Jake is wel actief in de horeca, maar in loondienst bij ’t Hof van Rembrandt hier vlak bij op de Eiermarkt”, legt Nadia uit. “En de dochter van mijn zus Nadine, Naomi Dooms, is actief in hotel-restaurant Weinebrugge waar haar partner Kenny Danschotter chef in de keuken is. Daar komt ook bij dat we zelf ook al een jaartje ouder worden natuurlijk.”

Vele succesverhalen

Het is opnieuw een bijzondere omwenteling in het indrukwekkende horecaverhaal van de familie Cousaert. Dat verhaal start begin jaren ‘70 toen Rudi Cousaert het café Stella Gare aan het station van Oostende overneemt. De zaak evolueert mettertijd naar een succesvol restaurant. In diezelfde periode start hij ook een succesrijke mosselhandel op. Het horecaverhaal van Cousaert was daarmee nog lang niet ten einde want hij maakt ook van Midland, langs de Visserskaai, een groot succes. Grote figuren uit het zakenleven, zoals Rudolf Van Moerkerke – bekend van reisorganisatie Sunair als voorzitter van basket Oostende – kwamen er over de vloer. Ook Rudi’s intussen overleden broer Freddy Cousaert, die als muziekpromotor de Amerikaanse soullegende Marvin Gaye naar Oostende haalde, was er een graag geziene gast. De familie Cousaert richt zich later ook op Brugge en eind jaren ‘80 wordt ’t Putje aan ’t Zand overgenomen. Onder impuls van Rudi wordt de zaak sterk uitgebreid qua oppervlakte en er komt ook een hotel bij. De zaak verwerft een sterke reputatie en mag er ook heel wat bekende figuren verwelkomen, in het bijzonder uit de voetbalwereld. Later in de jaren ‘90 laat Rudi Cousaert dan ook zijn oog laten op het leegstaande voormalige sterrenrestaurant Weinebrugge in Sint-Michiels. In 2007 opent de familie bij Weinebrugge dan een hotel waar ook veel wielerteams en voetbalploegen graag overnachten. “Eigenlijk mag je zeggen dat alles wat Rudi aanraakte in goud veranderde”, zegt Luc.

“Mijn mooiste moment hier op de Markt was de viering van de eerste titelzege na elf jaar voor Club Brugge. Het is zeker mooi geweest maar nu gaan we ons met de familie terugplooien op Weinebrugge”, besluit Nadia.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier